Banoffee pie

Gjorde den här pajen till en grill kväll i lördags, och det blev jätte gott!!

6-8 personer

Ingredienser

200 g  ca 15 st digestivekex
100 g smör
2 burkar kondenserad mjölk
3-4 bananer
2 ½ - 3  dl vispgrädde
25 g choklad, mörk

Det står 2 brukar kondenserad mjölk, men det är utmärkt med 1 burk! Jag hade dock 2 st 


Gör så här


1)  Lägg den oöppnade burken (ta bort pappret först) med kondenserad mjölk i en stor kastrull och fyll på med vatten. Burken måste vara helt täckt med vatten, så fyll på allt eftersom vattnet kokar bort. Detta ska sen koka i minst 3 timmar. (Ju längre man kokar desto hårdare toffée blir det). Så koka 2 tim för en lös kola och 3 tim för en lite hårdare (lös passar ju tex över glass)

2) smält smöret och smula kexen fint och blanda med det smälta smöret. Tryck ut degen i en pajform med löstagbarkant.

3) Ställ kallt tills tofféen är färdig.

4) Kyl sen den oöppnade burken i kallt vatten
OBS öppna inte innan den är helt sval den kan explodera annars!!
 
http://fridasmat.wordpress.com/2011/06/20/dulce-de-leche/

5) Bred ut tofféen över pajskalet.

6) Skiva bananerna och lägg ovanpå.

7)Vispa grädden och bred över och strö till sist flisad/riven choklad överst.



Om man vill kan man koka flera burkar med mjölk och ha tills nästa gång, då slipper man det momentet. När dessa är färdigkokta så är det kola i burkarna.

Om man vill vara lite busig kan man ha kanel i digestivekexen.

Ett alternativ jag hittade som förslag på nätet för variation var att byta ut bananen mot hallon och chokladen med daim ( men inte några mått tyvärr så kännslan får komma fram där) Ska pröva denna variant nästa gång gäster väntas :)

Pajen kan göras färdig dagen innan utan problem den blir inte dålig.



Banoffee pie         Banoffee pie Bilder lånade från matklubben


Detta recept måste ni testa!!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback