De senaste dagarna.

I onsdags kväll hände det som inte fick hända och jag fick ett mindre eller ja det var nog ett rätt stort panik anfall. Jag satt med datorn i knäet och skrev som vanligt när en uppdaterings ruta kom upp som såg precis som vanligt jag kollade lite fort och tyckte allt såg ut att vara i sin ordning så jag godkände den men det skulle jag då rakt inte gjort!!!!

För då bröt helvetet löst och det kom väl en si så där 15 rutor med en liten gul triangel med ett utropstecken i och då stängde jag av datorn sen ringde jag en vän som är duktig på datorer. När han bad mig slå på datorn igen var allt bara blått och jag hade nåååågot svårt med att andas. ALLT på datorn var borta!! ALLA kort (från bröllopet och framåt, alla alla kort från tiden med sonja i magen, när hon kom hela hennes levnad och samma för Kajsa). Jag har de sista 2 veckorna sagt flera gånger till jonas att jag skulle åka in och fixa usb och skivor att lägga över allt på. Men tyvärr hann jag inte det, men A har kollat datorn och det är 2 saker som skett dels har något bränt inne i datorn men han tog ut hårddisken och den är hel men viruset har dolt allt filer på något sett men han kan se att det ligger ett antal mb (?) på hårddisken så han tror i alla fall det ligger kvar men man ska ju komma åt det med. Då han är lite osäker på hur han skulle göra så skulle han kolla upp priset för att lämna in den så håller vi tummarna att finns någon gnutta hopp om att filer o bilder framförallt bilderna de är 100 gånger viktigare än filerna går att rädda. Jag hatar sånt här verkligen hatar det, datorn hade desutom ett fel som den inte borde haft o jag fatta A rätt, men att det var upp till oss att bevisa det mot hp och det är ju omöjligt uppdrag det.

Det var det trista men det roliga det här sista dagarna är att vi just nu är i söderhamn och kom direkt hit från finlands båten där vi varit på kryssning med goa vänner. Mycket trevlig tur blev det men vi fick ju gå upp tidigt 4 på morgonen blev det då båten gick 6. Men sen hade vi hela dagen att strosa runt på båten så det blev väldigt lagom och barnen var nöjda med tillvaron även om de var gnälliga sista timmen framför allt o då la vi oss vid 21-22 nått så det blev inte så farligt sent ändå. Bäst i Sonjas ögon var nog lekrummet där det var bollhav och annat skoj att leka med. Sen blev båda barnen fotograferade så det blev att inhandla dem med :) Sen blev det ju lite tax free så klart med men blev mest lite godis sen ville ju jonas ha lite öl (det kan jag skriva för pappa läser inte bloggen va jag vet i alla fall.....) och så en whisky så vi shoopade inte så farligt,trodde nog det skulle bli mera.

Sen blev det ju en tur till barnens hus här uppe o då blev det ju dryare än tänkt som vanligt.........men här är vi ju inte så ofta att hittar man nått är det lika bra att handla. Tex så fick en sparkbil (inte bobycar det har vi ju en) följa med hem till Kajsa (1 års pressent) sen blev det en stor kabinhake att ha på vagnen till påsar mm, en fotboll så lite smått men bra :)

I morgon blir det att fira svärfar som fyller 60 på måndag och sen åker vi hem på eftermiddagen/kvällen då jonas jobbar i morgon på dagen.

Jag ska göra mitt bästa för att uppdatera ofta här men om det dröjer någon dag så vet ni att det beror på dator brist, men vi har min gamla dator + jonas jobb dator så vi ska nog klara oss ett tag utan en dator till utan större problem även om de andra 2 är seeeeeega så fungerar de ju !

Men ha en skön helg och sen härlig första maj o valborg om jag inte bloggar innan des!

modell

Idag ringde modell fabriken mig, de har ringt mig innan men då nappade jag inte på det för jag trodde bara det gällde mig då. Men nu har jag förstått att det ju går utmärkt att ha med sig familjen på bilderna och då blev det ju genast en helt annan grej av det hela!

Så till pingst har jag bokat in oss, ser fram mot att få lite fina bilder på barnen var för sig och syskon bild, några romantiska bilder på mig och Jonas och inte minst gravid magen är ju troligtvis sista så känns värt att föreviga den på ett vackert sätt, jonas och jag har ju fina bilder från brölopet men skulle vara roligt med lite andra "vardagliga" bilder med. Modell fabriken hjäler till med styling och make up i alla fall på mig barnen kommer då rakt inte få nått smink på sig och Jonas lär ju tok vägra :)

Men det här känndes bra kommer ta mellan 2-3 timmar utan köp tvång men sen kan man få olika paket för olika prisklasser det beror väl mest på sen hur svårt vi (läs jag) får att välja men jonas hade rätt svårt han med när vi valde bland bröllops fotona.

Så det ser vi fram mot bara att hoppas att alla är friska och ingen operation sätter stopp (då bokar vi om men i alla fall...magen har jag ju inte så värst länge till).

Nu ska jag stänga ner här i morgon är det som jag skrev i förra inlägget barnmorskan och ikea (tycker jonas är modig som låter mig åka dit utan honom första gången sen vi blev ihop föresten) hoppas bara jag grejar det nu med att hitta och så har inte kört dit själv innan. Sjukhuset är ingen match mer än att jag ska slåss lite med nya parkeringshuset men det är ju inte så svårt direkt att parkera där. Har i alla fall packat klart både inför kryssningen och Söderhamn så när som på lite smått som inte går att lägga ner i förväg.

Men nu blir det lite desperata hemma fruar och sen sägen för min del, jonas kommer väl upp lagom till att jag ska sova. Tycker sååå synd om honom just nu för att han skulle kunna ta sem tors-fre så var han tvungen att greje ett jobb i södertälje med så i natt kommer han först jobba i norrköping från midnatt fram till 6-7 då åker han antingen hem o käkar frukost och sen vidare uppåt eller så åker han dirket till s-tälje vilket innebär att han kommer jobba från midnatt i natt till runt 12-13 i morgon på dagen sjukt långt utan söömn  sen toppar vi det med att han ska upp 4 på tors. Lider med honom men han kan ju sova när vi är borta och sen får vi se hur vi gör med handlingen i morgon men blir ju en som åker ensam eller alla så oavsett blir det inte mycket sömn för honom då. Men vi får sova tidigt alla i morgon i alla fall.

??

Jag känner mig så lagom förvirrad och snurrig idag, försöker reda ut lite vilka regler som gäller om man ska plugga och har barn på förskolan + barn man är föräldraledig för. Men inte ens hon som ENBART jobbar med placering av barn i förskolan och de frågorna borde ju kunna ge mig ett klart och tydligt svar men nä nä desutom verkade inte komnen ha någon tydlig regel för det utan det är upp till varje enskild rektor att bevilja despans som (enligt henne med) vore konstigt om jag måste söka eftersom jag ju både betalar för platsen och har rätt till det om jag studerar. Så nu är det bara att ha is i magen vänta på besked och tala med rektorn sen och hoppas hon har mer koll........


Just nu sitter jag i köket kollar bilderna från igår (
http://arkodyk.se/baby/wpg2-2-3?g2_itemId=23074 ) är 2 bilder på kajsa där hon simmar/ blir i väg puttad av läraren rakt in i min hand stackaren det ser inte alls kul ut.
Jag håller på och tvättar för fullt och har precis klarat av lunchen med dottern (pappan sover fortfarande igår kom han upp 14 så gissar på samma idag) men jag känner av mitt låga blodtryck rejält nu och är bra yr, trött och illamående men det är bara att bita ihop för det är saker kvar att fixa inför veckan o helgen. Får bli korta pass med vila så går det nog tur jonas är hemma så pass att han kan avlasta lite i alla fall.
Just nu går tvättmaskinen varm här hemma så vi har rena kläder på kryssningen och i Söderhamn (svärfar fylller 60 år på valborg) eller i alla fall att de kläder jag valt ut är rena men har som alltid tagit fram förmycket (har plockat fram Sonjas och snart klar med det som K ska ha med). Men ska gå igenom det ordentligt när jonas vaknat så jag kan sprida ut allt på sängen och lägga det i de högar som det ska va kryssningen o säderhamn lite överblick tack :)

Sen är det barnmorske besök ingen i morgon vecka 30 kontroll herre gud på fredag är det bara 12 veckor kvar 9 till de kommer börja kolla hur redo den lilla är att möta världen och så tänkte jag förska åka innom ikea för att köpa ett tidningsställ att ha på väggen sen måste vi handla så då går hela dagen åt till det. På kvällen sen blir det att packa ner allt vi ska ha med oss och göra så mycket som möjligt redo eftersom vi åker vid 4 på morgonen här ifrån (båten går 6). Tors är det kryssning sen kommer vi hem vid 6 på morgonen på fre då åker vi antingen hem (om inte jonas får sem för kryssningen) får han ledigt åker vi direkt till Söderhamn så då blir det ju en annan packning som måste göras men jag hoppas hoppas att han får svar när han vaknat och ringer jobbet sen! Att medela en sån sak som sem måste de ju kunnan göra med mer än 48 timmars varsel tycker man när de vetat om det i 1 ½ månad....... Lite små sur det hade ju varit lättare för alla om de sagt direkt att han inte fick ledigt då hade vi ju kunnat boka om eller få pengarna tillbaka lite sent nu!

Men inga sorger i förväg nu inte, här inte!! Posetiva tankar nu!!

Nu ska jag försöka ta tag i mig o städa bort all pasta kajsa ville mata golvet med.......Kanske ville mata katten? Lakrits gick föresten med oss hela vägen till förskolan idag till tjejernas lycka. Jag stängde grinden så han var utenför när jag lämnade men när jag kom ut igen för att gå så kom han inne på gården morr som tur var gick han lika snällt vid min sida hela vägen hem med, kunde ju tro att katten är en hund ibland!

Virkar

Sitter och försöker mig på ett projket som jag velet ta tag i länge nu, att lära mig virka ordentligt. Sticka kan jag hyfsat men det gör för ont i vänster handled efter ett brott på den -96 så fixar inte riktigt stickningen och nu med armbågen så blev det ju inte lättare att sticka. Då var virkning perfekt kännde jag men jag måste måste sätta alla grunder har fått till det så pass att jag kan fasta maskor nu så nu är det stolparnas tur projektet jag tagit mig an är mormors rutor vet inte var det kommer sluta men det ska ju vara lätt bara jag får till det snyggt någon gång.........

Tur att ALLA (Jonas och tjejerna) sover så ingen hör mina väl valda ord ;) J ska jobba natt idag med (hela veckan så det ser dåligt ut med att han kommer få ledigt för kryssningen tyvärr) så jag myser med kakor, saft och virkning framför you tube och en massa uppslagna virk böcker just nu!

Vår orädda dotter!

Jag har tidigare nämt hur olika Sonja och Kajsa är till sättet och det blir bara tydligare och tydligare.
Berättade för länge sen hur olika de är på baby simmet, men någon kanske inte läst det då det var så länge sen. Men Sonja hade löst hängbiljett när det kom till att bada och det var mest en plåga om hon inte fick sitta tätt tryggt mot oss i vattnet att doppa huvudet det var fruktanvärt och mycket som inte gick att göra alls (DÅ nu älskar hon att bada och doppa huvudet går med fin fint), Kajsa hon har älskat att bada sen första stund och plaskar glatt när hon kommer i, skvätter ner allt och alla, att dyka och doppa huvudet det bryr hon sig inte om man gör, åka kana eller andra tokiga saker hon blinkar lite och lika glad ändå tror bara hon varit ledsen en enda gång på babysimmet men då blev hon sjuk dagen efter så hon var nog inte helt 100.

Idag var det en fotograf med på babysimmet och han insåg fort vilken liten krabbat han hade framför sig så han tyckte han och vår instruktör att det var ju en toppen ide att fota Kajsa en massa eftersom hon är så orädd så klara hon flera dyk och att åka kana flera gånger utan att bli det minsta rädd. Så jag fick höra orden Kajsas mamma och kajsa var är ni kom hit! rätt många gånger idag men tror att flera av bilderna kanske blev si så där men vi får se sen när han lägger ut dem på deras hemsida (alla bilder hamnar där så väljer man vilka man vill beställa då de har en vatten stämpel på sig).

Men trött var hon när vi kom hem så nu sover hon i vagen ute i uterummet tills vi ska hämta syrran strax.
Men den nya bilstolen och jag är inte helt kompisar ännu, jag gör säkert nått fel måste bara klura ut vad för det gick så lätt när de visade i affären och jag får inte till det när jag ska sätta fast Kajsa med remmarna nackstödet kommer lite för högt och jag orkar då inte dra ner det som de visade utan får trycka ner det samtidgt som jag håller ut remmarna och så ska det inte vara men det finns en massa instruktions videos på nätet så ska nog lösa det här med rätt fort.

En seg dag idag, MEN händelserik!

Jag har verkligen varit riktigt trött ett par dagar men kämpat på, igår var vi hos vänner och grilla och var inte hemma förens klockan var runt 22.

Natten innan hade jag skojat lite med Jonas som skulle va den som hade huvudansvaret under natten o morgonen att han säkert skulle få sova hela natten (de var så trötta båda två) och jo då det visade sig att båda två sov till strax efter 6 antingen har en vaknat och en sovit eller så har båda vaknat. Så att båda lyckas pricka en natt där båda sover är ovanligt men skönt för jonas skull även om det innebar en tidig morgon. I natt var det bara Kajsa som vaknade (vi hade Sonja i vår säng) men som alltid så var det en vällingflaska som behövdes sen sov båda två till runt 8 i morse det är med ovanligt även om det sker då o då men sällan det är samtidigt det sker.

I dag har vi haft en lugn hemma dag i alla fall jag o töserna Jonas var och tävlade och sen innom Lekia för att fixa en grej med bilstolen (vi fick bara med en fästrem men det måste ju vara 2, de fixade de snabbt o lätt).

Kajsa har ju länge varit på väg att börja krypa. Hon har haft ett ben hon skulle få bak mera och komma upp mer så hon kunde flytta fram kroppen och inte åka bakåt. I går så var det såååå nära men hon fick inte till det riktigt men idag hann jag knappt sätta ner henne på rumpan på golvet så hade hon hamnat på alla fyra och pep iväg. Sonja har inte riktigt hängt med i vad som skett med hennes lilla syster så hon har haft en rätt tuff dag. Hon är van att kunna lägga sakerna en bit från Kajsa så får hon ju ha dem för sig själv och idag var det ju inte så. Med andra ord är nog lugnet (om det nu kan kallas lugn) här hemma slut! pust fasar lite för när hon får mer fart den här fröken kommer ge sin mor och far fullt upp det kan jag lova!! Sen har hon lärt sig vinka jag bad Sonja gå o vinka hejdå till pappa som skulle ut och springa då vinkade Kajsa till mig :) sötnosen

och Sonja har kommit med några nya ord!
Groda
mer
papper
sluta

Sen kommer det många 2-3 ords meningar från henne nu så de är båda i utvecklings faser just nu med allt det innebär faramförallt för det ju med sig en sak GNÄLL(!) så det är mindre kul men tror nästan jag har båda samtidigt som nu hur tufft det än är för då får man ha de lugna perioderna att hämta luft på inte att de ska gå om varandra. Huva då skulle man gå sönder av stress!

Har nog just nu med mitt låga blodtryck det är så att det börjar bli otäckt för blir utan förvarning SUPER yr och allt bara snurrar och illamående + denna underbara trötthet det för med sig. Sen har fogarna vaknat igen (fan, fan fan) MEN de är inte alls lika illa som det har varit både med Sonja och Kajsa (än i alla fall....) men tror inte det kommer bli så illa som tidigare så oroar mig inte så för det även om det påverkar livet det är svårt att kommer ner och upp, bära i trappan osv MEN det går och jag tror det kommer fungera hela vägen fram men jag vågar knappt hoppas då händer väl nått som gör det värre...... på tal om det så väntar jag fortfarande på svar från läkaren om vad narkosläkaren sa så jag vet om det blir op i maj eller inte. Skulle kännas otroligt skönt att veta när så jag kan planera lite efter det men vi får se hur det blir kan ju bara gilla läget.

Hoppas helgen varit bra för er alla, nu ska jag snart väcka maken som sover då han ska jobba natt hela veckan (eller nå ja nästan vi ska på kryssning med vänner på tors om han får ledigt vi vet inte än bläääää) Men i natt så är det jobb som gäller i alla fall!





Dyra i drift är de...... <3

Men de är värda varje krona!!

Vi har sen februari ev lite tidigare gått i tankarna att Kajsa måste få en ny bilstol då babyskyddet har börjat bli på tok förlitet spec när hon hade overall på sig då fick man slåss med stolen i mellan åt inte roligt för någon.
Men då ekonomin varit tajt så har vi inte kämt att vi haft råd en stol går ju trots allt på flera tusen.

Vi fick ju tänka lite smart med hur vi skulle placera alla barnen i bilen sen så att det blir bra och säkert för alla + att vi ska kunna flytta förarsätet helst (det är ju runt 2 dm som skiljer i längd på oss). Så just nu ser det ut som att Sonjas stol får stå kvar som den är (enda stället den kan stå) bakom passagerarsätet, så kommer vi ha Kajsa fram i hennes nya stol och så den minsta i mitten bak, vi har en bas nu men den kommer vi inte kunna ha då men det är ju så sällan vi tar loss stolen att det inte spelar så stor roll. Krisar det eller vi tänker om så kan Kajsas stol stå i mitten bak med och den lilla får åka fram så har vi en vuxen på passagerarsätet och slipper klättra.

Hur det blir sen när nr 3 ska ha en bilstol det vet jag inte.....hoppas helt enkelt att vi har bytt bil då annars blir det lurigt hur vi ska ha förarstolen så att den passar både mig och maken hyfsat i alla fall.....Men vi siktar på att vi bytt bil då alternativt så får väl någon (läs jag) klättra och sitta i mitten blir nog kul or not.....

Vi velade mellan en Axkid
http://shop.alltforforaldrar.se/axkid-bilstol-kidzofix-med-isofix-marin.html och en Britax multi Tech http://barnvagnsmagasinet.se/bilstolar/1797-britax-multi-tech-ii-harry.html?gclid=CP7SnbmHxK8CFQe_zAodj2Hmaw   men då det enbart skillde 200 kr på dessa (vi tyckte båda var rejält dyra, men de är ju många bilstolar som är idag) dessa två var de enda som skulle kunna sitta i vår bil på ett bra sätt. Efter som Axkid stolen är helt ny fanns inte den när vi köpte stol åt Sonja lite synd för den verkar ha många fördelar. Ni som är observanta och kollat länkarna ser att vi gjorde bort oss som inte kollade nätet för axkid stolen hade ung samma pris på nätet som i affären lite dyrare men Britax stolen var ju inte alls lika dyr på nätet men som sagt nu har vi en stol vi kan ha tills Kajsa är 6 år utan problem det undrar jag om vi kan med Sonjas det trodde inte hon i affären heller så vi får se hur det blir när det är tal om att vända på fröken men det dröjer ju ett bra bra tag dit. 

En klar fördel med denna stol är att bältet och kudden ställer in sig själva var gång så jag skulle tex kunna lämna Sonja och Kajsa på förskolan och åka och hämta ett annat större/mindre barn och det barnet skulle sitta lika bra utan att jag behöver göra mer än att spänna fast bältet. Så man slipper ta ut bilstolen och justera varje gång man ska ändra nått som med Sonjas blir ett himmla bök var gång även om det är lätt så drar man sig för det.  

Det blev en betydligt dyrare stol än jag hade hoppats, men säkerheten och att det fungerar på lång sikt måste gå före annars är det rätt lönlöst.

Nu kan vi i alla fall ut och åka säkert och tryggt vilket känns bra, har inte vågat åka för långt med bilen nu, nästa vecka ska vi till stockholm 2 gånger barnmorske koll och Kryssning (hoppas jonas får ledigt nu!!) och nästa helg blir det Söderhamn, helgen efter det Laholm där i alla fall jag o tjejerna blir kvar vi ska fira min faster som fylde 60 för ett tag sen och sen helgen därpå springer Jonas götebors varvet så det känns inte lönt att åka ner en helg sen hem 4 dagar o så ner igen då är det mycket trevligare o roligare för oss att få mys tid med mormor o morfar. Pappa (jonas då) får lite tid att träna och ladda inför sitt lopp.


Så det var en evig tur att barnbidraget kom idag så vi kunde använda det till det som det är till för saker åt de små, det är dyrt men som sagt vi kan ha den länge och den fyller de behov vi har på hur en stol ska sitta nu och även om vi byter bil vilket vi högst troligt kommer göra.

Så jag är nöjd med stolen men priset sved lite men eftersom det bara var 200 som skilde stolarna vi kolla på så valde vi den vi båda gillade dirket vi fått lite mer info om den. Sen känns det tryggt att köpa i affär med om man behöver hjälp senare med nått eller monteringen krånglar men det tvivlar jag på.

Blev ett långt och kanske trist inlägg men det var en stor o viktig investering som gjorts så då blir det så här :)

Märkligt

Mycket märkligt det här, för jag ser alla mängder (dl, gram osv) i alla recepten här när jag kollar inlägget men de syns inte på bloggen sen.....Ja teknikens mysterium orkar inte fundera på var på vägen det blev fel.

Försökte kopiera över allt igen men när jag förhandsgranskar så vill det inte då heller så jag gör helt enkelt så att jag länkar så kan de som vill skriva ut det där i från. Trist men bästa lösningen jag orkar med efter nattningen from hell tog 2 timmar att få en tok trött Sonja att inse att vi inte skulle dra mamma i håret, nypas, slåss, springa upp ur sängen hela tiden, ligga och sparka i väggen, skrika så lungorna höll på att explodera osv....
Sen hjälpte det ju inte att det var några som ringde mitt i allt, nästa gång får det ringa så får vi se hur det går är mest rädd att Kajsa ska vakna men det tror jag igentligen inte hon gör.
Så om ni vill ha svar här hemma ring INTE mellan 18-20 då är det oftast nattning (nattar kajsa vid 18 brukar bara vara att lägga henne och Sonja brukar vi lägga vid 18.30-19 beroende på hur trött hon är). Idag var hon trött men vaknade tyvärr till men det var ju mitt fel som svarade inte den som ringde!

Här är länkarna:

http://www.recept.nu/1.312660/anette_rosvall_emma_hamberg/kakor_tartor/agg_mejeri/chocolat_creamdream_pie


http://www.recept.nu/1.149669/leila_lindholm/kaka/agg_mejeri/citronpaj_med_hallonmarang

hoppas det ska fungera nu!


Besök

I helgen kommer en vän till mig på besök har inte träffat honom på evigheter så det ska bli riktigt roligt då han är en av mina närmaste vänner. Han är också enormt duktig på att laga mat och baka, där ligger jag lätt i lä!

Så jag sitter och klurar på vad jag ska bjuda honom på, vet att det inte spelar någon roll för honom. Men jag tycker det är kul så nu lutar jag starkt åt att testa en sak jag längtat länge efter ett tillfälle att testa nämligen
lilas Citronpaj med hallonmaräng låter det inte bara så galet gott?

Antal portioner:8

Ingredienser

Mördeg
300 g kallt smör
8 dl vetemjöl
1 dl florsocker
2 st ekologiska ägg
1 msk kallt vatten (om det behövs)
Lemoncurd
9 st citroner
4.5 dl strösocker
150 g smör
7 msk majsstärkelse
6 st ekologiska ägg
6 st ekologiska äggulor

Ägg till pensling
Färska hallon till garnering

Hallonmaräng
3 st ekologiska äggvitor
0.5 st citron, saften
3.25 dl strösocker
200 g färska hallon


Gör så här

1. Mördeg

2. Nyp ihop tärnat kallt smör med vetemjöl och florsocker.

3. Tillsätt äggen och arbeta samman tills degen precis går ihop. Knåda inte. Tillsätt vatten vid behov.

4. Plasta degen och låt den vila i kylen i minst 30 minuter.

5. Lemoncurd

6. Koka upp citronsaft från 6 av citronerna och rivet skal från 9 med strösocker och smör.

7. Sila vätskan och släng skalet.

8. Blanda ut majsstärkelsen med saften från de sista citronerna och rör ner detta i den varma vätskan.

9. Vispa samman ägg och gulor.

10. Rör ner äggen i vätskan, ställ tillbaka på spisen och sjud under vispning tills krämen tjocknar.

11. Häll över krämen i en ren skål och låt svalna.

12. Hallonmaräng och montering

13. Sätt ugnen på 175 grader.

14. Kavla ut mördegen, fyll en pajform och frys.

15. Pensla botten på det frysta pajskalet med uppvispat ägg och täck kanterna med folie så de inte sjunker ned. Förbaka i cirka 10 minuter.

16. Fyll pajskalet med lemon curd.

17. Höj ugnstemperaturen till 250 grader övervvärme/grill (om inte marängen ska brännas av med gasbrännare).

18. Vispa äggvita, citronsaft och 1 dl strösocker till ett fast skum.

19. Tillsätt ytterligare 1 dl strösocker och vispa till ett fast skum.

20. Rör sönder hallonen med resterande strösocker och rör ned i marängen i omgångar. Vispa till ett fast skum.

21. Spritsa eller bred marängen över pajen och grädda marängen gyllene i mitten av ugnen, cirka 5 minuter alternativ bränn marängen med en gasbrännare.

Gör så här

1. Mördeg

2. Nyp ihop tärnat kallt smör med vetemjöl och florsocker.

3. Tillsätt äggen och arbeta samman tills degen precis går ihop. Knåda inte. Tillsätt vatten vid behov.

4. Plasta degen och låt den vila i kylen i minst 30 minuter.

5. Lemoncurd

6. Koka upp citronsaft från 6 av citronerna och rivet skal från 9 med strösocker och smör.

7. Sila vätskan och släng skalet.

8. Blanda ut majsstärkelsen med saften från de sista citronerna och rör ner detta i den varma vätskan.

9. Vispa samman ägg och gulor.

10. Rör ner äggen i vätskan, ställ tillbaka på spisen och sjud under vispning tills krämen tjocknar.

11. Häll över krämen i en ren skål och låt svalna.

12. Hallonmaräng och montering

13. Sätt ugnen på 175 grader.

14. Kavla ut mördegen, fyll en pajform och frys.

15. Pensla botten på det frysta pajskalet med uppvispat ägg och täck kanterna med folie så de inte sjunker ned. Förbaka i cirka 10 minuter.

16. Fyll pajskalet med lemon curd.

17. Höj ugnstemperaturen till 250 grader övervvärme/grill (om inte marängen ska brännas av med gasbrännare).

18. Vispa äggvita, citronsaft och 1 dl strösocker till ett fast skum.

19. Tillsätt ytterligare 1 dl strösocker och vispa till ett fast skum.

20. Rör sönder hallonen med resterande strösocker och rör ned i marängen i omgångar. Vispa till ett fast skum.

21. Spritsa eller bred marängen över pajen och grädda marängen gyllene i mitten av ugnen, cirka 5 minuter alternativ bränn marängen med en gasbrännare.



Detta har jag altså inte testat men det låter så gott och har länge gått och velat baka den så nu lär det nog bli av, sen får vi se vad vädret säger är det fin väder lägger jag nog inte ner mer energi på maten än att göra en god sallad och marrinad åt det som ska på grillen vilket det lutar starkt åt.


rekord

slog föresten rekord i antal unika besökare igår :)
40 st var ni som läste, kul att så många hittade hit, välkomna alla hoppas att någon till vill fortsätta läsa.
Komentera gärna när ni läst, blir så mycket roligare när man ser vilka ni är!

men inlägget nedan var ju det jag igentligen tänkt skriva idag!

upp och ner

Dagen började ju mindre bra med regn som blev till snö som bara vräker ner. Tur det inte stannar kvar allt för länge på marken i alla fall!!

När vi gick till föris var det tack och lov uppehåll men Sonja hade helt underbart kul i varje vattenpöl olyckligtvis så var naturligtvis stövlarna på föris så vi kom fram med blöta skor och strumpor. Men va 17 hon har ju extra strumpor med sig var dag, skorna torkar till vi ska hem och hon har gummistövlar att använda under dagen och troligtvis även gå hem i så vi kan plaska mera.......

Igår hjälpte hon mamma köra lilla syster i vagnen hela vägen dit och hem :)



       


                         





Tur att handtaget på den vagnen går vika ner så långt :)

Idag har det varit både bra och dåligt som skett, läkaren från ortopeden har ringt mig. Lite lustigt var det för jag ringde dem på förmiddagen och då skulle de ringa upp mig men ca 20 min innan de skulle ringa så ringde läkaren själv, lite lustigt. Det han sa var ju både väldigt bra och mindre bra det kommer att bli en operation MEN det blev inte en så stor op i alla fall inte just nu.........

De ville ju först byta ut hela ledbandet i armen men eftersom jag inte kan sträcka ut armen fullt ut så går inte den operationen att göra än. Så de kommer börja med en titthålls op för att se exakt hur skadan ser ut och försöka rensa bort så mycket inflamerad vävnad som de kan. Det posetiva är ju att det "bara" är titthål vilket är betydligt lättare op men det är en operation trots allt och sen kan ju dommen bli att det måste till en större op vilket allt verkar peka på de gör denna mest för att kunna göra den stora, om de inte upptäcker att skadan är mindre än de tror nu, vi får hoppas verkligen hålla tummar o tår hårt när de gör ingreppet att det ser bättre ut än väntat!

Nu är den stora frågan NÄR det ska bli av, läkaren skulle höra lite med narkosläkaren (varför han inge gjorde det före han pratade med mig kan man ju fråga sig, hade ju sparat honom tid med bara ett samtal.......) Läkaren hade full förståelse för att jag vill få det gjort innan liten kommer så de skulle kolla lite på olika narkos medel och även på möjligheterna att göra det under lokal bedövning så får vi se vad som händer men OM det blir så att de gör det innan bebis kommer så blir det troligtvis under maj månad annars blir det i slutet av sommaren. Det är en op som gör att jag får använda armen redan dagen efter även om det kommer att göra ont/kännas säkert ett tag efter.

Så nu är det bara att hålla tummarna och be en bön att allt går precis som vi vill och att det inte behövs mera op efter denna!

En rolig grej som hände idag var att jag har tävlat på
http://bambi.alltforforaldrar.se/ 
Hon lottar ut goodibags hela månaden (30 st) och jag har försökt att vinna en i alla fall de senaste 6-7 gångerna och idag när jag sitter och tycker lite små synd om mig själv så ser jag ett mail från henne om att jag vunnit! Så det var jätte roligt det var verkligen saker som alla i familjen kan uppskatta fanns till båda tjejerna, liten i magen och mamma o pappa det är inte fy skam det här är vad jag vann: 

En gul Turn t-shirt från Vossatassar i storlek 110, ett par ljusblåa loafers från Trumpette från Allt för föräldrar shoppen i storlek 6-12 mån, Muurla Disney emaljerad mugg från Dafra (motivet kan variera), Rosemary Invigorating Bath från Weleda, Yla i natten bok från Sagolikt Bokförlag, presentbox så att man kan göra sin helt egna pekbok hos LookiBooki och som en liten bonus så har Disney bidragit med filmen Bambi till alla goodiebags! Allt till ett värde av över 1500 kr!


vann med den här motiveringen
Vinnaren av den sextonde goodiebagen blev:

Emma om Goodiebag nr 16:
20 sidor av spännande läsning skulle det bli för våra små tjejer här hemma som skulle älska den boken. vår snart 2 åringa dotter Sonja speciellt är inne i en läs period nu där vi ska läsa jämt så det skulle göra både hennes och min dag om vi fick den och allt annat fint du lottar du, vi kämpar på här var dag kanske är idag vår lyckodag?
Svarade på frågan hur många sidor en lookibooki har de böckerna har jag sen de kom gått och tittat på åt tjejerna så nu kommer de få varsin (är ju en med vinsten så kommer vi köpa en till den andra, liten i magen kanske får en i dop gåva av oss eller nått åt det hållet). Så det var riktigt kul i alla fall!

Nu ska jag ta hand om tvätten och sen ska jag nog försöka få tag på försäkringsbolagen om armen och UB (ett namn) som har hand om alla förskoleplaseringar här i stan för att tala om vilket datum K börjar föris och fråga lite om vad som gäller för regler när jag både är mamma ledig och ska förhoppningsvis plugga till hösten hoppas på att få ha tjejerna där lite längre i alla fall de dagar jag måste plugga annars vill jag allt ha mina små hjärtan hemma de är ju bara små en gång i livet!!





 


Chocolat Creamdream pie

 

Denna pajen var både lätt att göra, men också otroligt god nu hade jag lite mörkare cholkad men nästa gång blir det en ljusare variant för makens skull!

Ingredienser
Pajskal:
1 dl kakao
350 g digestivekex 100 g smör, smält
Fyllning:
4 st äggulor
1 dl socker
0.5 dl mörkt muscovadosocker (jag tog rå socker gick lika bra)
1 dl grädde
200 g mjölkchoklad
100 g smör
3 msk konjak (kan uteslutas)
Topping:
4 st äggvitor, stora
1 msk maizenamjöl
1 dl socker
1 tskvaniljsocker

Gör så här

1. Pajskal
Mixa kakao, kakor och smör till en grynig massa, mums, bara godsaker. Tryck ut degen i en springform och låt
den stå i kylen i cirka 30 minuter.

2. Grädda den i 20 minuter i 200° och ställ den sedan åt sidan för att svalna och fundera över livet. Under tiden gör du förstås chokladfyllningen!

3. Fyllning
Blanda äggulor, socker, muscovadosocker och grädde i en kastrull. Sjud blandningen under omrörning tills den blir tjock.

4. Dra den av spisen och blanda ned chokladen, lite i taget och sedan gör du samma sak med smöret. Häll i konjak också, om du vill. Mums, mums. Låt det stilla smälta ihop tillsammans.

5. Topping
När botten är helt sval häller du i krämen och låter den stå kallt i minst 2 timmar för att krämen ska stelna (hit kan du förbereda om du vill vara ute i god tid inför partaj).

6. Precis innan servering vispar du toppingingredienserna till en styv och blank maräng och kluttar upp den över kakan.

7. Bränn av marängen med en gasbrännare eller ställ den på grill i ugnen men passa noga, noga. Marängen ska bara bli lite brun på topparna. Välkommen till himmelriket


Bild bomb....

Idag har inte varit någon riktigt bra dag lille skrutt i magen har hittat nått kul inne i mammas mage att trycka sig mot vilket resulterar i ett konstant illamående sen igår och att jag känner mig fruktansvärt yr, var så jag tvekade länge hur jag skulle göra med babysimmet idag. Är glad jag åkte för Kajsas skull då hon älskade det (som vanligt) men det var tungt och jobbigt för mig så hade nog behövt den vilan. Men Jonas ör på väg hem nu de hade lite jobb då kan jag kanske lägga mig och vila en stund.

Igår la jag över en massa bilder från jonas telefon i datorn + att jag tömde kameran idag så det kommer massor av bilder nu, har så svårt att välja som alltid :)

  Kajsa kan själv, nu går det liiiite bättre vi har nästan i alla fall slutat vända skålen när vi är mätta nu........

    magen 5/4-12



vår dotter grafitti konstnär?

 får vara glad att det bara var en blyerts penna!




Jag fick den på bild äntligen!! Hennes enda tand men nr 2 kommer nu brevid
 


 glad som en lärka



Lika fort kan katastrofen slå till och man blir så ledsen så!

 


 chocolat cremdream pie Receptet finns med i Kärleksmums 101 söta favoriter. Såå sjukt god och jag säger bara en sak, köp boken!! Recept kommer!
http://cdon.se/b%C3%B6cker/hamberg,_emma/k%C3%A4rleksmums_%3A_101_s%C3%B6ta_favoriter-9089197 

 Elias sexårs tårta, blev som tidigare nämt en godis orm med bokstäver och sifftor i sprittsad choklad som fått stelna.


 



 Påsk med tillhörande ägg jakt! Det var lite otäckt att leta efter ägget eller hon förstod ju inte vad vi ville så Sonja och jag letade ihop


 LYCKA!!! Ungens min när hon såg ägget var obetal bar hhon strålade hela hon :)


 mmmm godis! Men vi stoppade bara in det i munnen sen ut och så matade vi pappa med allt, det var bara det godis jag visade i ett tidigare inlägg hon åt.


 tryggheten hos bästa pappan


 OH blååååås!!


 magen i vecka 28 tagna igår






 nakenfisen rider hästen så stört skön








 samma dag som kajsan kom hem så liten hon var nu sitter det ju nästan 6 kg till på hennes kropp så mycket som händer på 10 månader!

 Snart 1 år sen denna bild togs märkligt att Sonja här är är nästan lika stor som K är nu (den togs i slutet av sommaren)


 tack och lov ser vi inte ut så här efter maten längre (nu står ju syrran för den biten) men söt var/är hon :)

 Han kan inte svära sig fri här inte!! Så lika de är både utseende o sätt så det är tur att jag är gift med den vackraste av alla män :)


 så otroligt skön min här, håller ni inte med?




 SÅ liten hon på bilden lilla hjärtat mitt

 o mååååååål!!

 vi ser till att de börjar heja på rätt lag i tid, HEJA Brynäs!! I morgon tar ni hem guldet!!


 Värsta coola tjejen :)

 Hos farbror att grabbarna spelade boll strutade hon i och använde den som pall. Det är rätt gobiten min.

 lite jing och jang över det hela, tur det inte är så i verkligheten :D Utan två underbara fina tjejer!

 Elisa håller Kajsa

 älskar den här bilden den togs strax efter hennes 1 års dag så det passade så bra (vet inte om jag lagt ut den innan, tror inte det)

 bad time!! Att bada ihop var riktigt mysigt så nu ska vi snart ner till mormor o morfar 1 vecka så det lär bli många bad för de här två (ska även ner en vecka i sommar när det är O-ringen men då tar vi havet!)

Men jag lovar en uppdatering med receptet på pajen lätt att göra men den måste göras i god tid (minst 3 tim innan den ska ätas) gärna att man gör botten dagen innan.

Trevlig kväll !


Härm apan Fagerholm

Sonja är just nu inne i en period där det ska upprepas och härmas en massa vilket i sin tur resulterat i 2 häpna, förvånade och stolta föräldrar just nu. 

Det kommer nya ord så fort att man knappt hinner ta till sig att hon kan ett ord förens hon slänger ur sig nästa, ska försöka få med så många nya ord jag kan just nu trött o seg som man är. 

böja (blöja)
Bil låter ibland som pil 
bapper (papper)
pipi (fågel, vet inte varför hon säger pippi när vi alltid säger fågel måst vara frsk) 
okej 
MIN  oftast mycket bestämmt
DEN  
ha den
ka (katt)
hud (hund)
natti
titta

sen har vi ord hon kunnat ett tag som hon kan bättre nu
kajsa (blir mer kasa)
Tack
hejdå

sen kan hon flera enkla ord och hon har vågat vara med i sång rörelser om vi sjunger på någon annan plats än hemma och även mer hemma än innan.

Så det är så roligt just nu att det händer så mycket så nu hoppas jag lilla syster blir inspererad och börjar krypa någon gång börjar känna mig lite stressad över det hon börjar ju förskolan den 12 juni!! På avdelningen jämte Sonja så det blir spännande att se hur det kommer att gå.

Har desutom gett mig själv det het om öronen i höst (förhoppningsvis) då jag kommer att plugga totalt 45 p (OM jag kommer in vill säga!) Äventyrs pedagogik på 15 p (distans och 25 % = kvarts fart) sökte till både stockholm (förstahand) och norrtjäje (som tredje) i andrahand har jag valt dramapedagogik som går på hig (högskolan i Gävle) det var där jag pluggade till lärare så det vore ju rätt så kul men konstigt att komma tillbaka dit igen men vore ju skönt med en högskola där man känner sig lite hemma trots att jag ju inte satt min fot där på flera år.

Så nu får vi se senare i sommar hur häcktisk höst som jag kommer att få men det känns mest kul kan ju bara bli bra och båda utbildningarna kan jag ha nytta av oavsett om jag är på förskolan eller skolan och jobbar.

Men nu är det Hockey och jag säger bara heja heja BRYNÄS idag blir det GULD!!!! Synd vi inte bodde kvar då hade vi bott granne med deras arrena. 

                               



ensamt

Ligger i soffan och slö surfar och kollar lite smått på tv men inget jag följer så där jätte intresserat dirket.
Klockan är 22.15 och Jonas är på In flames i linköping vilket ju är toppen för honom :)

Men jag tycker inte om sånna här kvällar alls, jag nattade tjejerna Kajsa var lika lätt som alltid välling sen på med lite musik så sover hon sött, Sonja var tok trött men eftersom vi är trotsåldern så tog det nästan 75 min innan hon kom till ro i sängen det var roligare att ligga och slå på mamma och dra henne i håret. Just nu försöker jag bara låssas som inget när hon gör så för inget annat verkar ha effekt det är bara kul när man får uppmärksamhet för det dumma hon gör oavett om mamma är glad eller arg......

Så efter 20 ungefär så fick jag egen tid nog för att det har varit skönt att vara ensam så ska det bli riktigt skönt när J kommer hem. I sånna här lägen gillar jag nästan mer att han inte kommer än kommer för jag går ju bara och väntar nu och just i kväll har jag en sån där olust kännsla jag ofta får av att vara ensam hemma.

Jag har aldrig någonsin gillat att vara ensam hemma en kväll/natt. I lägenheten var det med obehagligt men det obehaget har ökat nått enormt sen vi flyttade till huset nu är det tack o lov få kvällar och nätter jag varit ensam sen vi flyttade hit eftersom Jonas varit f-ledig sörre delen av tiden vi bott här. Men jag kommer aldrig gilla det ju äldre barnen är desto bättre kommer det kännas på det viset men de kommer ju lämna boet en dag, men då är deras mamma förhoppningsvis lite mer modig :)

Försöker bestämma om jag ska vänta på Jonas kommer väl runt midnatt eller försöka sova lite, vilket jag troligtvis inte kommer göra i alla fall eller gå och lägga mig och försöka sova i alla fall till någon av barnen vaknar frågan är vem som vaknar först bara........

Gissar Sonja är först upp, men då får hon sova i vår säng (annars lägger vi oss hos henne) hon är ledsen när hon vaknar och vill ha oss hos sig när hon somnar om då brukar man va för trött för att byta säng. Men med växande mage, samandragningar, ond rygg och arm så känns det som att hon nu sover mellan oss om/när hon vaknar sen när liten kommer så blir det ju så i alla fall, kan ju inte lämna den lille ensam i sovrummet om jonas inte är hemma eller åker vid 4-5. Kajsa brukar vakna mellan 1-4 och vill ha välling sen somnar hon oftast gott om till 7 då brukar hon tala om för oss andra 7 sovare att vi ska upp.

Men ska göra mig redo för sängen nu så får vi se maken möter en sovande fru på soffan eller ej...........

Vem är det som gömmer sig där inne??

Pojke:
(x) Koppen lyfter du i örat för att dricka
(x ) Du har ofta huvudvärk
( ) Du gillar
inte citrus eller apelsinjuice
( ) Bebisens hjärtslag är 140 eller färre
(x ) Du är sugen på kött och ost
(x) Du har svårt att andas och är ofta snuvig
( ) Du har klart urin
(x) Brösten är olika stora
(x) Brösten har blivit mycket större
(x) Du var knappt illamående i början (det kom sen)
( ) Du och din mammas relation är sämre
(x ) Pappan går inte upp under graviditeten
( ) På mackan äter du helst kanten
(x ) Dina fötter är kallare än vanligt
() Du sover med kudden mot norr
() Bebisen ligger högt i magen
(x ) Håret på dina ben växer ut fortare
(x ) Din mage står ut
( ) Magen är klotrund och toppig
(x ) Din pigmentrand är stark och markerad
() Du visar handryggen när du visar händerna
(x) Ditt hår är tjockt och glansigt
(x) Du sover helst på din vänstra sida
(x ) Du känner dig ofta ledsen
(x ) Det är synd om dej
(x) Du gick upp lite i början
(x) Tandköttet blöder inte eller bara lite
(x) Du har ingen svamp eller urinvägsinfektion
() Bebisen sparkar hårt och ofta
() Bebisen har hicka sällan / aldrig
(x ) Du har enorm utstrålning som gravid (får i alla fall höra av andra att jag ser vacker ut som gravid)
(x ) Du känner dig bekväm i din mammakropp
(x ) Du har mycket halsbränna

 

Flicka:
() Lite eller ingen halsbränna
() Du känner dej oattraktiv
() Babyn hickar mycket
() Babyn sparkar mindre, bökar gärna
() Du har lättare att få urinvägsinfektion
( ) Du har större risk att få svampinfektion
( ) Tandköttet blöder mycket
( ) Vikten går upp mycket i början
(x ) Du är ofta irriterad
(x ) Du är ofta arg
( ) Du sover helst på din höger sida
( ) Ditt hår är tunnt och matt
( x) Du visar händerna med handflatan upp
() Du har en svag pigment rand/ ingen alls
(x) Din mage är bred
() Du har en platå på magen
() Håret växer som vanligt på benen
(x ) Bebisen ligger lågt i magen
( ) Du sover med kudden åt söder
() Fötterna känns som vanligt
(x) Du äter gärna mackans mitt
() Pappan går upp under graviditeten
(x ) Du o din mammas relation är oförändrad
() Du var illamående i början
(x) Brösten har blivit lite större
( ) Brösten är lika stora
() Du har grumlig och blek urin
( ) Du kan andas som vanligt
( ) Du är sugen på frukt och sallad
( ) Bebisens hjärtslag ligger över 140
( ) Du älskar citrus frukt och apelsinjuice

Resultatet
Förra gången den 1/9-11
Pojke: 17 // 6
Flicka                                   nu pojke 21// 8 flicka


Resultatet med Sonja
Pojke: 8 // 18 Flicka

Lite märkligt på satt och vis då min magkännsla har sen länge sagt pojke denna gången. Hade inte talat mer om det om det inte hade varit för att den här graviditeten är så otroligt annorluna jämfört med tidigare. Det är vad som för mina tankar mot pojke det känns helt ärligt som att det spelar ingen roll bara bebisen mår bra!

TIDIGARE (det som gäller båda)
Foglossning from hell
levde på sallad och frukt
bebisen låg högt upp
Gick ner massor av vikt
ökade långsamt i vikt
mådde väldigt illa spydde mycket men slutade i v 16
Mådde illa på morgonen med S och på kvällen med K annars mådde jag rätt ok
döds trött och orkeslös (hade visserligen lunginflamation med)
Alla värden var normala
Nerstämd (var så trött)
Ville inte ha nått sött alls
Sjukskriven pga fogarna
hade inte så farligt med craving bara några få
Kunde inte äta vissa saker i omgångar
Reagerade på fisk lukt
Jonas fick inte på nått vis ha sin parfym på sig

NU

Ingen foglossning alls utom möjligtvis någon kväll när jag suttit för länge i soffan
Pasta och protoiner i mängder ska det vara!
bebisen ligger längst ner
gick knappt ner nått max 3 kg
ökar fort i vikt
mått illa men inte spytt lika mycket mådde illa till v 25
Mådde illa hela tiden dygnet runt
väligt trött i början men nu pigg som en mört.
Lågt blodtryck och blir lätt yr
Glad som en lärka
godis och kak mostret tittar fram just nu
Sjukskrivning lär inte behövas i alla fall inte pga av fogarna
Massor med cravigs denna gång var så jag fattade att nått var på G
Äter allt
Fisk lukt går bra är inte driket ngån lukt jag reagerat på



Finns mera men orkar inte skriva mera men på det stora så är den största skillnaden hur pigg jag är och hur bra jag mår det går inte att jämföra de skillnaden är så enorm mot när jag väntade töserna! Nu har jag bara nämt olikheter även om det klart finns likheter med :)

Trevlig fredag den 13 nu alla hoppas turen är på er sida!


kalla kårar

I går natt så ville Kajsa ha lite välling vid 4 tiden vilket hon ju självklart fick så jag gick ner i köket (låg hos Sonja) för att fixa i ordning det när jag sen kommer ner igen ser jag en bil som står utanför oss man ser rakt in genom vårt ena köksfönster från gården så den som satt i bilen utanför satt verkligen och kollade in hos oss! Jag blev verkligen livrädd att det var någon med inte helt trevliga avsikter men så fort personen såg mig (hade lämnat lampan i köket på) så backade han så fort från fönstret att jag nästan trodde att han skulle köra in hos någon av grannarna, sen höll sig bilen det borta länge stod och väntade en 10 min i alla fall då jag hoppades få se lite mer av bilen o ev reg nummer. Men bilen stod längst bort även efter att jag släckt och gömt mig lite.
Kom in i sängen till Jonas lite halv skakis men han bara muttrade om tidningsbudet som burkar komma vid 4 tiden och det hade jag ju inte tänkt på alls eftersom vi har tidningen elektroniskt på datorn.....men det var oavsett obehagligt att någon sitter och så uppenbart kollar in hos oss, nu hoppas och tror jag det var av omtanke inte ofta man är uppe 4 på morgonen om man inte är sjuk eller ha små barn men eftersom en barnstol är bland det första personen måste ha sett så borde det inte varit så mer intressant att kolla in heller........

I går var vi även på öppna förskolan en sväng och då hade mmina små ett samarbeta på både hög o låg nivå kan man nog säga......de finns som på så många andra toaletter ett larm om någon skulle behöva hjälp. Undertiden jag bytte blöja på Kajsa (Blöja och sko är förövrigt Sonjas 2 nyaste ord) så satte Sonja på det larmet 3 gånger då hon lekte med lampknappen det spelar ju inten roll att jag säger till tusen gånger ungen är som en oljad blixt! När K var klar så bytte jag S blöja och det börjar tjuta igen!! Tog en sekund innan poletten föll ner och jag inser att Kajsa har lyckats ta sig fram till den knapp som sitter i golv höjd! Så då fick vi stänga av igen, lite komiskt var det trots allt att de lyckades så bra där båda två när Sonja aldrig tryckt där innan.

Sen lyckades Sonja med ytterligare en sak, hon och en pojke var inne i dockvrån och lekte eftersom båda två tyckte att alla saker var deras så uppstod det en del konflikter. Pojken verkade bara tala ett asiatiskt språk var just då osäker på vilket och engelska med sin pappa som var med honom. Jag satt med Kajsa på golvet med ett öra och öga på Sonja så hon var snäll med killen hon kan vara en lite bitch och knuffas och ha sig annars. Pojken blir rätt som det är väldigt upprörd och jag hör pappan förklara att "flickan" inte kan kinesiska och inte förstod vad hon sagt...... blev som ett frågetecken i nyllet och går dit. Nog för att det kan låta som kinesiska ibland när hon talar men va nu?? Jo då har lill busen lyckats kalla pojken för ko/kossa på kineskiska och självklart blev han ledsen då han kan ha varit runt 4-5 år. Så det är min tös det förolämpar folk på ett språk hon inte ens kan vad vi vet.......

trött mössa

det är jag kväll, hade tänkt lägga in en massa bilder från helgen men de får ni allt lov att vänta på då jag inte orkat med det.

Här har det varit full rulle under helgen, lördagen hade vi fam Jessen här och deras 2 små rara barn och på söndagen var fam nygren och persson här med barn så vi var några stycken tur vi har stort köksbord :)

På söndagen fyllde även Elias 6 år så jag hade självklart lovat baka en tårta åt grabben. Önskemålet var en godistårta, men jag kände att det skulle bli tok trist att bara göra en runt tårta så efter lite googlande så blev det en orm tårta (BILD KOMMER) Jonas hade lagt på minnet att favo färgen var grön så det fick den bli.
Dagen innan så spritsade jag ut bokstaven E och sexor i choklad som jag hade på tårtan ihop med godiset och några marsipan roser för det vet jag att han gillar. Blev rätt nöjd med den även om nästa orm kommer få en lite annan fyllning och utseende. Bra att öva lite inför framtida barnkalas med :)

Amanda hade fixat en liten ägg jakt åt barnen och även om Sonja inte vågade plocka upp sitt ägg ur busken så var son som en liten sol när jag satte det i hennes händer. Men att äta godiset var ingen hit alls hon smakade på allt sen matade vi pappa med det! Jonas hade fyllt mitt påskägg med godis hjärtan som såg ungefär ut så här:



Jag har kanske tagit en sån men vi har upptäckt att dessa hjärtan är det ända godis Sonja äter som inte är chips eller ostkrokar/bollar.

Just nu orkar jag inte riktigt fokusera på vad jag skriver är så galet trött efter en dag hemma med en tok gnällig Sonja och sen när hon äntligen sover en gnällig och tok pigg Kajsa.

Hoppas vi kan få till ett besök på öppna förskolan i morgon så kan jag få hämtat ett paket med men det visar sig i morgon hur natten har varit. Torsdagen siktar vi i alla fall på att Sonja ska till förskolan igen och fredagen ser det ut som att jonas jobbar in så då får vi se vad vi gör kanske badhuset men det har vi inte överlagt om än.......

Vad det går fort nu, FÖR fort!

Idag går jag in i vecka 27 och det är bara 11 veckor kvar till de kommer att börja kolla hur redo jag är för igångsättningen.

Det känns märkligt att det är såååå nära 11 veckor är visserligen ganska lång tid men de kommer gå galet fort det är jag övertygad om. Känns märkligt att vi är så nära nu men väldigt härligt och jag ser fram mot det som väntar även om jag inser att vi kommer få händerna fulla ett bra tag fram över.

Men det mesta är ju redan klart i och med att vi har allt framme redan i stort sätt, vaggan ska bara bäddas och gadreoben ska göras i redo. Nu ligger alla kläder som kan gå på en pojke med i en kartong och alla kläder som är för tjejiga ligger i en så kan jag snabbt efter lite storleks sortering i alla fall göra allt redo när den lille kommit. Tänker lägga fram alla 50-56 kläder som är neutrala då jag gissar eller känner mig rätt övertygad om att det blir en pojke sen är det bara att fylla på med det som tjejerna haft om jag har fel. Men det är i stort sett det viktigaste som är kvar att fixa vi har inte tagit bort något av det Kajsa haft som spädis eftersom hon började sitta så sent behövde ju hon tex babysittern längre än syrran gjorde.

Men nu sitter hon och snart kryper vi med det har sagts ett tag nu men det är nära hon har bara lite kvar att komma på hur man gör för att komma framåt och inte bara bakåt.

Även om jag kan oroa mig för hur vi ska få till allt när mini kommer känner jag mig lugn över det för jag vet att det kommer gå vi kommer hitta våra rutiner alla fem. Den jag oroar mig mest för är Kajsa och att hon ska komma i kläm men jag gör allt jag kan nu för att inget av barnen ska bli åtsido satt men det är svårt i vissa lägen har de så olika behov av oss som föräldrar, vi kan bara göra vårt bästa och ha tidsfördelningen i tankarna. Men sen är frågan med vad är mest rättvist med? De har ju olika behov av oss i olika ålder och tiden borde ju delas därefter men då kommer jag känna det som att det är något barn jag missar för mycket tid med.

En övervägning som alla föräldrar kämpar med vissa mer andra mindre men alla.

Nu vill jag önska alla en glad påsk, här hemma kommer de några vänner och grillar i morgon och på söndag (olika familjer) men det ska bli trevligt även om det känns som lite väl mycket att ha gäster 2 dagar i rad. Inte helt planerat trodde vi skulle vara och grilla hos våra vänner som kommer en av dagarna eftersom vi var här sist, men de antog bara att vi skulle va här så det blev så. På sätt och vis är det bra blir ju lättare att natta barnen när de är trötta men annars hade vi ju gått hem när de var dags för dem att sussa.

Men hjälp!!

Idag började vi dagen med barnmorske besök där allt såg bra ut förutom att mitt blodtryck låg på 90/60 så det är en förklaring till varför jag är så yr och hon sa att jag kan svimma när som så men att när jag blir yr ska jag sätta huvudet mellan benen och ta det lungt.

Så det här är första gången på 3 graviditeter som det är något annat "fel" på mig än foglossning och det här är ju inte farligt på något sätt bara lite små obhagligt främst om jag reser mig fort och det går ju undvika. I övrigt såg allt bara bra ut sen förra besöket ligger vågen på + 2 kg det är helt galet jag är i vecka 27 nu och väger lika mycket som jag vägde i vecka 32 med Kajsa.

Men med Kajsa (och Sonja) så levde jag mer eller mindre på frukt, sallader och fisk första halvan av graviditerna andra delen blev det mer kött men fortfarande mycket frukt och grönt. Denna gången är jag med glad i sallad och frukt men har ett mycket större behov av kollhydrater främst pasa sen har kak monstret och godisråttan i mig vaknat till liv under mina tidigare grav har jag knappt (få tillfällen) rört godis och inget sötsug att tala om men denna gång känns det som att jag är konstant hungrig och törstig. Med tjejerna stod vågen på + 12 kg båda gångerna men denna gång tror jag nästan det kan gå upp mera om inte så tror jag mer blir kvar. Jag vägde 50 när Sonja flytta in och hann aldrig gå ner innan kajsa så då stod vågen 55 kg vilket den stod nu med när lillen flytta in.

Efter det besöket for vi till eskilstuna där jonas hade läkartid och jag gick på stan. Blev bara saker till ungarna förutom 2 linnen till mig. Inne Åhlens skulle jag prova en bikini så tar av mig för att pröva med vagnen utanför provrmmet såg barnen i en spegel så det känndes tyrggt. Det var bara det faktum att mina två hjärtan fick tag på drapperiet till provrummet och drog så där stod jag och visa brösten för hela affären!!! Kul or not så på med bikinin fort som 17 och försöka pilla upp drapperiet igen snett blev det men det satt så jag fick på klädera i alla fall. 

 



Resereporter

Jag och Jonas har inte varit på någon ordentlig semester sen bröllopsresan (lite svårt med småbarn) vi var ju visserligen i spanien och Barcelona över en weekend men det är inte riktigt samma som en semester.......
Så nu längtar jag verkligen efter att få komma iväg från stinkande blöjor, tvätt berg som bara växer, mat som kastas på golvet och allt som här småbarns åren till ett litet tag och lämna över barnen till mormor eller farmor en vecka för att ladda batterierna har därför har jag har ansökt om att få bli Solresors resereporter på
Cypern, Kreta, Spanien eller i Kroatien under en vecka. Vill du också ansöka så gör du det här.

alla resmålen känns lockande på olika sätt men kroatsien känns lite spännande men skulle bli överlycklig om vi kom iväg oavsett resmålet.

Mer än 2 dygn nu !

Efter det förra depp inlägget jag skrev innan idag så känns det som att vi behöver fokusera på det bra i livet. Håller ni inte med mig?

I går morse så bestämde jag mig för att det var läget att testa igen om Kajsa var redo att bli av med sin napp.
Sist vi testade så klarade hon 1 dygn men sen blev hon för ledsen och mamma var inte heller helt redo så då gav jag upp för bådas skull. Men nu har hon inte ens visat några som helst tecken på att hon saknar sin napp det trodde jag helt klart hon skulle då hon är mycket mer glad i sin napp än vad Sonja var. Nappen har varit en större trygghet för henne än syrran så jag väntade mig inte att hon skulle fixa det så här bra har inte varit något gnällande alls pga av nappen utan det har funnits andra logiska orsaker och hon har kunnat tröstas relativt snabbt var gång bara av att få närheten från oss på samma sätt om inte mer.

Men det räcker inte med att nappen inte finns nära längre (har den alltid med mig om vi inte är hemma i fall att det blir en tillbakagång) hon har börjat ta andra steg i utveckligen med.

Tidigare om vi la henne på mage blev hon mer eller mindre hysterisk, men nu kan hon ta sig från sittande ner på magen och än så länge så kommer hon bara bakåt förra veckan var hon tok sur över det men nu verkar hon ha accepterat det och så länge hon inte fasnar (händer titt som tätt) så är hon nöjd och förflyttar sig runt om i rummet mer än halva rummet är inga problem för fröken så det är nära nu innan hon kommer framåt mitt underbara hjärta :) Att man kan älska sina barn så mycket att det gör ont är ett utryck man måste vara förälder för att förstå. De är mitt allt och jag vet inte vad jag skulle göra utan dem!

bilder från dagens kryp övningar , här har hon tagit sig över nästan hela rummet. Var lite arg när hon hamnade vid väggen men det vände till glada miner när kameran kom fram, linslusar som de är mina små.




 hmmmm












maten går med super, hon äter ungefär så här en normal dag:

*välling
* yoguth/gröt med smörgås 
* välling
* lunch olika med frukt, gröt, fisk, korv, pasta, potatis mm
* ev mellis
* middag då äter hon det vi äter och sen välling antingen direkt eller efter någon timme när hon vaknar vilket alltid händer någon gång per kväll.

Jag är ett expriment......

Ja eller det är så det känns just nu. Har varit hos ortopeden och deras sjukgymnast igen idag på förmiddagen ville då få klart mer för mig vad som händer med min arm och hur prognosen ser ut bara genom mer träning.
Läkaren sa ju att det inte skulle hjälpa med mer träning och tyvärr så höll sjukgymnasten med honom om det. Men tränar jag inte så kommer armen bli sämre så i stället för 5 tränings tillfällen per dag så har vi minskat ner det till 1-2 i väntan på läkarens slutgiltiga utlåtande.

Men det finns inte på kartan att jag kommer gå med en arm som jag inte kan stödja på, inte trycka ner saker med, inte bära tungt/barn med inte när jag bara är 27 år.

Men det känns lite som att stå på en matta som någon står och hånskrattar samtidigt som personen hotar med att dra undan mattan och fotsästet för mig.

Alla läkare har ju sen redan första besöket varit osäkra på hur skadan skulle läka och de ville ge kroppen tid att läka själv. Vilket självklart var rätt tänkt även om det nu visade sig vara fel beslut och för mig så blir det ju stora konsekvenser. Jag måste börja om igen med smärta, med gips (antagligen med skenan med), med träning, med att vara i behov av hjälp och inte kunna ta hand om mina barn själv att ha någon här hela tiden.

Missförstå mig rätt nu!! Jag ÄR tacksam så otroligt tacksam för all hjälp vi fått och troligtvis kommer behöva igen MEN det här skulle ju vara min tid med barnen, min tid att rå om dem och få djupare realtioner till dem än vad som går i många lägen när man jobbar. Det känns som att all den tiden blir delad med någon annan även om det så är jonas så blev det inte som jag hade hoppats riktigt och det gör mig ledsen. Sen oroar jag mig för hur Sonja ska ta det att mamma kommer hem med gips igen? Hon som var så rädd, kan bara göra mitt bästa av det jag vet.....Men just nu kan jag inte riktigt känna mer än oro över hur resten av året kommer bli när ingen kan säga nått. Blir skönt när jag fått tala med läkaren och kan ställa alla frågor men då kommer ju säkert 1000 nya.

Just nu är det viktigaste i alla fall om/när (mer när än om) det blir op och förväntad återhämtningstid så får vi planera upp det hela när vi vet kan ligga steget före sen måste väl alla försäkringsbolag kontaktas igen gissar jag........urs fy o bläää

sen har vi ju det faktum att operationen är ovanlig så ovanlig att det inte var många träffar på googel inte så det känns ju med jätte skoj hade ju så många gånger hellre fått vara en rutin op än ett ingrepp som det krävs en riktig specialsit på kommer väl sluta med att jag måste till Eskilstuna och då är tveksamt hur mycket besök som kommer fungera då det ju är 45 min dit. Men men inte måla fan på väggen nu inte än i alla fall.......

Jag lånar den ett tag syrran......

I går var Jonas och jag i Södertälje (lite märkligt att va där igen) och var på barnbasar som jag skrev om i ett tidigare inlägg.

Hittade en hel del främst byxor i 92 och sommar kläder i 92 några i 85 som jag bara inte kunde låta bli =)

Det dyraste plagget gick på 60 ett par snickarbyxor till Sonja har länge velat ha det åt henne men inte hittat några jag gillat nu var de här tyvärr i 86 men de var långa i bennen så hon kan ha dem ett tag till sen blir det ju Kajsas och liten i magen för de är neutrala om det blir en grabb. Men ska leta efter snickisar i 92 med sen blev det en jacka i 80 till kajsa för den som sonja hadde förra året var i 86 och den kan hon fortfarande ha.

Sen blev det en matstol (Ikeas) för 25 kr vi har en tripp trapp som hon haft men ville ha en med matbricka eftersom hon sitter och plockar all mat från bordet nu och det börjar se lite fult ut just där även om man torkar dirket efter blir det ju flera mål per dag.

Det dyraste blev en "gunghäst" till Kajsa för 180 kr

                                         


               




den är från teddy kompaniet så det känndes inte så farligt dyrt då den är fin även om det synns att den är använd.
Sonja har en gunghäst från teddykompaniet hon med som hon fick i julklapp, så då känndes den här lilla perfekt till lill fisen. Hjulen väljer man själv hur man vill att de ska vara men vi har haft de nere sen den kom hem och Sonja har bott på den, hon åker runt på hela nedervåningen med den och jösses va arg vi kan bli om mamma, pappa eller syrran råkar komma i vägen då hon får upp rätt bra fart på den. Kajsa har med gett den sitt ok de få stunder hon fått sitta när vi hållt i och puttat henne.