trött men imorgon smäller det!!

Urs så trött jag är idag helt galet vad det tar på en att flänga fram o tillbaka! Sonja är inne i en gnäll period med och igår var hon hur söt o go som helst när vi hade besök för att sen skrika och vara helt hysterisk oavsett vad jag gjorde (mat, blöja, gos, vagnen/promenad mm mm) i flera timmar *pust* Det var rätt kämpigt och om jag hade behövt laga mat vet jag inte vad jag hade gjort......nu har vi en massa matlådor vi äter upp för att slippa laga mat i köket och kunna packa så mycket som möjligt. Idag har hon med varit kinkig men inte lika extremt i alla fall har gått att trösta henne med de "vanliga" knepen.

Idag så satt jag mellan 8.00 och strax efter 10 och bokade biljetter åt Jonas och Svante som ska på Iron maiden i Göteborg nästa sommar, ingen av dem kunde boka (J jobbade och S gör lumpen så inte lätt att sitta vid datorn många timmar då) Så det gjorde jag så gärna åt dem då det ju är en stor grej för dem, men kollade nu och tydligen så finns biljetter kvar på stå plats (det som pojkarna ville ha) *suck* hade ju inte behövt stressa med det trodde ju de skulle ta slut direkt....... ja det är bokat betalt o klart i alla fall biljetterna ligger redan här och väntar =)

Sen satt jag och beställde hem alla bilder vi tagit på Sonja så här långt i papperskopia (känns så där att bara ha dem på datorn.......

Efter det så var det hög tid att bege sig ner till Oxelösund efter lite lunch. Där så satt Sonja för första gången själv i en barnstol vid bordet. Men det var hög tid att vi testade har ju inte monterat ihop vår tripp trapp stol än då det är bäst att göra det i huset. Innan har hon vrålat som en stucken gris av att ens nudda en barnstol men idag var det rätt kul insåg hon med en filt bakom ryggen gick det fin fint.

Vet inte vad jag ska säga om lektionen att laga barnmat blev nog lite besviken på den jag.....hade ju verkligen sett fram mot den. Nu har ju jag frågat massor och dessutom läst en hel del på nätet med men kände inte att jag lärde mig nått nytt direkt.......ok kanske då att om man kokar ett kg grönsaker så ska man ha 1 dl fett i och att barn kan äta familjens mat (utan salt klart o mixad/mosad) vid 8-9 månaders ålder. Att man kan börja med kyckling/kött/fisk vid 5 mån visste jag redan Sonja fick smaka lite lite av den barnmat de gjorde idag dock och kyckling med vitsås var ok men inte ärtorna (men det var för klumpiga för henne får mossa dem mera när jag lagar själv sen).

Annars var det inte mycket nytt men kan ju dela med mig lite i alla fall, fram till 4 mån är det ju inte nått o orda om då är det ju amning/ersättning som gäller. Sen är det ju smakisar som gäller en tsk för att öka till en msk om man nu inte råkar ha ett barn som vårt som började äta en full portion/burk med en gång. Vad hon fått har jag ju redan gått in på men olika gröter köpe och hemlagad, olika grönsaker och även frukter. Nu kommer vi börja med att ge små mängder smörgåsrån som vi mossat för att hon ska vänjas vid gluten sen kommer hon ju få dem som bitar, vid 5 månader så är det ju mera mat hon kommer få (blir ju mer en hel måltid med tex potatis,någon grönsak typ morot/ärtor och fisk/kyckling/kött och en vitsås) och vid 5 mån får de ju även äta  yoghurt och fil. Kommer nog lägga ut lite recept sen när jag kommer igång med storkoken om ni vill?

Sen for vi hem och åt middag meddans vi väntar på pappa som kommer snart, då kan han ta gullungen mendans jag packar lite. Han har ju jobbet sent varje dag är hemma runt 20 var kväll= inte någon ork att packa för det är oftast då som Sonja precis har somnat och haft några gnäll timmar. Men idag ska det nog blir lite packat i alla fall hoppas få köket någorlunda klart och badrummet kläderna ska ju gå fort med så hoppas och tror att vi i alla fall är klara innan vi åker ner i morgon behöver ju åka vid 13 så har ju flera timmar (Jonas är ledig så).
Den mat som ska packas skafferiet mm tror jag att jag tar på lördag då kan jag packa det i någon kartong som jag packat upp i morgon för vi tar ju med oss en hel del i morgon, eller så mycket som går in.......
Jag kan inte fatta att den dag vi väntat och längtat efter sååååå länge är här nu eller nu och nu men i morgon i alla fall =D
Huset är verkligen så fint älskar det, men det är så lustigt för det var verkligen inte alls vad vi letade efter från början. Det var ju mest ett hus vi åkte på för att den visningen låg mellan två visningar av hus vi ville se.......Så det är ju lite att göra för att det ska bli 100 vårt tex ska vi byta köket med tiden men det som är nu det är fint med och duger så länge.....Sen skulle vi vilja göra badrummet där nere större och sätta in ett badkar (om det går för el skåpet sitter i vägen då....men det ligger i framtiden i alla fall det stora är att flytta en vägg)

Nå ja jag återkommer med mer info (och självklart bilder) från huset men det lär dröja lite för jag har glömt var jag packade ner kameran just nu.....tror jag vet dock men den dyker upp vet ju att jag packat ner den i alla fall =)

Som jag tidigare nämnt så kommer vi inte ha något Internet de första dagarna (vi ska beställa bredband och TV i morgon tror jag eller på mån) sen ska vi ju fixa en sån där box eller vad det heter.....

Besök

Idag har det blivit lite gjort i alla fall än har börjat med det som är kvar i kök o badrummet Kläderna försöker jag nog ta på fredag när Jonas är hemma om jag inte hinner det i morgon får se hur Sonja bestämmer sig för att vara. I morse ville hon bara vara i famnen vilket ju självklart är underbart att hon vill och jag älskar att njuta med henne. MEN nu är det ju så mycket att stå i och tiden är inte helt på vår sida nu.....Eller jo vi hinner men jag börjar känna mig lite stressad nu! För jag fick en liten stund bara i förmiddags där jag kunde fixa och sen kom pappa och tilda på ett snabb besök, pappa skulle åka vidare med lastbilen och checka in på hotellet och sen skulle de nog börja ställa upp inför mässan han ska jobba på nu ett tag och tilda körde jag till tåget då hon skulle upp till Söderhamn o killen. Sonja sov när de kom men hon vakande och det blev ju klart en massa gosande med henne så nu när vi kom hem så fick snuttan lite mat och nu äntligen sover hon igen *pust* så nu har jag fått i mig lite lunch och tar en liten paus för lunch, blogga och sitter och beställer lite bilder jag lovat en vän att ha med mig på Sonja (allt ligger på datorn så ska beställa hem lite från extra film) Tänkte sammanställa en fotobok med hennes första år sen så är väl bäst att börja medans jag minns vilka kort som togs när för vi har fotograferat henne så otroligt mycket nu!! Det går ju inte undvika att fota henne det är ju det vackraste på denna jord =)

Men nu ska jag nog dyka in i packningens värld igen innan hon vaknar, så får bild inladdningen sköta sig själv en stund. 

I morgon är det mamma grupp, har massor med frågor om mat till vår älskling (vi ska ju lära oss laga babymat) så tiden mellan 12-16 går nog åt där i morgon annars hoppas jag få packat lite.....

Fre ja då har vi till 13 för vi åker nog då för att genomföra köpet o få våra nycklar <3 Men sen har jag ju hela lördagen på mig om det är nått fast då tänkte vi köra en hel del men det som är kvar tar ju inte många timmar att packa om jag bara får tid till det...........

Föresten så lutar det åt att Jonas ska vara i Gällevare (!!!!!) nästa vecka de ville han skulle åka redan på söndag (då vi får flytthjälp......så nej....) Så i värsta fall åker han upp på måndag och blir borta en hel vecka men de skulle försöka ordna någon annan (hoppas de hittar någon!) Det här ville jag verkligen INTE vara med om och speciellt inte nu med ett flytt kaos och Sonja men pappa kommer vara hos oss måndag och ev tis och sen kommer Sanna och är ons-tors och mamma kommer upp på fredag och åker sön (PUST) så det lär bli fullt upp men det är bra så länge Sonja går med på att vara hos någon hon inte känner hundra så hoppas jag få packa upp och röja en massa när jag har barnvakt. Men vi får se hur det går för Sonja gillar andra personer och flörtar massor när hon är hos någon av oss men att vara i en famn hon inte 100 känner igen är inte alltid lika kul fast det brukar släppa efter en liten stund om hon ser oss.

Blogg torka/ Stressig vecka men nu är det nära några få dagar kvar nu bara......

Just nu är inte min blogg den roligaste jag vet det men jag får skylla på att orken bara inte finns för det just nu.

Vi har det helt galet här hemma just nu vi kryssar fram och det är saker precis överallt. Ni som känner mig väl vet ju vilken förmåga jag har att fastna i eller snubbla över saker så det är lite intressant att gå här hemma utan o stå på öronen speciellt inte om man bär på Sonja, min lilltå är rejält stukad (den jag bröt så det känns inte så kul) men går ju över som tur är fast den tån får jag nog leva med att den kommer bråka jämt nu.

Men vi har fått mycket gjort i alla fall allt ömtåligt (utom lite små saker på toan är nerpackade), så nu är det allt oömt (sånt som inte går sönder lätt typ kastruller, plast saker, bestik ovs) från köket kvar + all mat, badrum (men det är ju mest att slänga ner i en kasse) och kläderna men de är sorterade och utrensat ska "bara" packas.
Så jag känner mig ganska i fas med allt jag ska göra faktiskt. Får dock se hur mycket som blir packat idag för jag ska först ner till Oxelösund en sväng och sen till Huddinge sjukhus för att träffa de mammor som var gravida och gick på spec mvc när jag gick där. var För övrigt på sjukhuset igår och har från och med idag "fått lov" att sluta med alla mediciner för min struma (sköldskörtel) Jippi det var efterlängtat besked! MEN 50 % blir dåliga igen och 50 % inte OM jag blir det är operation enda alternativet då jag inte skulle få genomgå en jod behandling pga av att jag har småbarn. Han sa att det finns vissa faktorer som de brukar använda för att se om risken bli sjuk igen är mer eller mindre än 50 % men i mitt fall gick inte den modellen att använda pga av nått värde jag hade när jag blev sjuk så stämde den inte (han förklarade så luddigt men 50 var allt han kunde säga) vet i alla fall att jag ska söka vård direkt om jag börjat skaka, svettas mycket eller får hjärtklappningar och känner mig extremt trött (de tecken hadde jag flera åt innan jag fick min diagnos denna gång). 

Onsdag har jag inga speciella planer (enda dag denna vecka) Så hinner jag inte nått idag så har jag ju många timmar imorgon.

Tors har jag föräldragruppen i Oxelösund vid 13.30-15 (tar ju 45 min enkel väg men jag åker 60 min innan) så där går en stor del av dagen till det. Men denna träff ser jag verkligen frammot för vi ska laga barnmat med damerna på bvc. Men sist vi träffades ställde jag typ 1000 frågor om det eftersom jag ju gör all Sonjas mat (eller inte nu när vi bor i kappsäckar men annars så). Visste inte att man får börja ge mjölkprodukter från 5 månader (allt utom ren mjölk att dricka sen är ju inte glass osv så bra heller klart) men vill kunna variera gröten med lite yoghurt ibland sen att det är bra att introducera krossade smörgåsrån nu för att de sakta ska få lite gluten i sig med.

På fredag kl 14 är det ÄNTLIGEN dags !!!!!!!!!!!!! När vi åker från mäklaren då är vi husägare på riktigt inte bara på papper då är allt formellt klart och allt är betalat *pust* ska verkligen bli skönt! Vi kommer åka ner i 2 bilar så kan vi ha med packning som vi åker och lastar av direkt och sen hem får se hur många vändor vi åker. Blir några vändor på lördagen med tänkte jag frysen och alla mat bla tror jag så är den avfrosstad och klar över natten när vi kommer för att ta resten på söndagen. Men söndagen så tar vi det som är kvar och efter det är det bara att fokusera på allt som ska upp!! Men i Oxelösund har jag ju i alla fall B som kan hoppa in som barnvakt några timmar om det behövs så jag får tid att packa upp i lugn o ro utan att springa mellan och stoppa in nappen eller alla andra små avbrott som blir eller små ibland vill hon bara mya o det kan vi göra någon timme då.

Jag vet det blev långt nu men jag vet inte när jag kommer kunna uppdatera igen men hoppas det blir under veckan i alla fall senast fre/lör. Annars kan det dröja vet ju inte när vi har internet i huset men J har bärbar uppkoppling så vi överlever men den har han ju på jobbet så får se hur jag överlever utan tv och dator de första dagarna men har ju Sonja och alla flyttlådor att roa mig med så lär nog va sysselsatt jag =)

Så mycket som händer nu

Sitter här mitt i flytt kaoset och har precis fått Sonja att sova en liten stund så passar på att blogga innan jag tar nya tag i packandet (om jag hinner innan hon vaknar man vet aldrig där....).

Tänk att vårt hjärta blev 4 månader igår, stora damen nu ju om man jämför med hur hon var när hon kom, då kändes hon så otroligt liten och skör. Nu är hon visserligen liten (så klart) men känslan är inte alls på samma sätt som för 10-12 veckor sen det går verkligen fort i utvecklingen. Nästan så man blir lite chockad över HUR fort jag menar hon är ju min lilla tjej och om 8 veckor är hon ett halvår det är ju inte långt dit och det känns som hon kom nyss. Minns ju BB tiden som igår.....
Nu håller hon huvudet stadigt, hon koordinerar armar och ben mer medvetet, hon visar tydligt att hon känner igen mamma och pappa (visar även om hon tex är hos mig att hon vill till pappa eller vise versa), hon kommunicerar mera med olika ljud och tycker det är jätte kul när hon får svar på sitt joller (hon testar verkligen olika läten nu), hon sover mellan 8(-9) på kvällen till mellan 6.30-7 ibland ända till 7.30 men det är ovanligt men det är ju ändå jätte bra att hon sover så länge som hon gör =), hon har börjat hålla i lätta saker själv (som jag skrev i ett annat inlägg), hon kan nästan rulla runt nu det är pyttelite kvar, äter lite mer vid målen oftast 300 ml. En normal dag äter hon ersättning när hon vaknar runt 260 ml och sen vid 10-11 blir det gröt (ska vi bort får hon gröten vid första målet i stället) ihop med gröten för hon ca 120 ml ersättning, sen får hon ersättning på dagen och någon fruktpure till mellis och till middag får hon någon pure som är mer "matig" och ev någon fruktpure till efterrätt om det inte räcker med den första och sen får hon ersättning vid 21 ungefär innan natten (har hon somnat väcker jag oftast henne annars vaknar hon o är ledsen och hungrig mycket tidigare än vanligt).

Vi ska upp till Söderhamn i helgen för snälla svärmor har varit in på barnenshus och kollat grindar (får ju trappa i huset o nått barn som störtar ner för den vill vi INTE ha). De grindarna var MYCKET bättre än de på IKEA eftersom man kan lyfta dem rakt upp och slipper föra den åt sidan var gång man ska gå genom o den då lättare kan stå öppen. Så vi ska kolla de och sen måste vi ju klart kolla hos fotografen på tavlan av oss dör ju snart av nyfikenhet (är nog första gången jag sitter i ett skyltfönster hos en fotograf.....).

På tal om nått annat MYCKET mindre roligt än att prata om gojämtan, så vaknade jag i morse och tyckte det känndes blött i sängen när jag vakande. Nej jag hade inte kissat på mig men en av våra fyrfotingar hade däremot det!!! Vist det är inte helt ovanligt att de kissat i sängen (speciellt när de är oroliga för nått som nu)  men de har aldrig kissat i sängen meddans jag/vi ligger i den (hon kissar alltid på min sida....). Men eftersom vi sover i bäddsoffan nu innan flytten så bäddar jag ihop soffan på dagen just för att undvika kiss så då fick väl Clawdia (tror det var hon) passa på när jag sov, jag rör mig knappt när jag sover och ligger som en boll så var därför jag inte märkt nått då var längst ner. Men det hade gått igenom ALLT så just nu tvättar jag madrasser, täcke, lakan och en yllefilt som jag hade för jag fryser så på nätterna. Mindre kul lär ju få tvätta hela dagen o det lär ju inte va torrt i kväll direkt......

Jag hoppas verkligen att det blir bättre när vi flyttar annars ser jag ingen annan råd än att vi måste ge dem ett nytt hem (hur ont i hjärtat det än gör). katterna börjar acceptera Sonja mer och mer nu i alla fall C låg brevid henne i 10 min igår när soffan var utdragen som säng och det var rekord för hon var lugn hela tiden med. Så jag tror det är flytten som stressar henne och att hon är rädd att bli lämnad kvar här för hon vaktar ytterdörren om vi går ut vilket hon aldrig gjort innan. Men nu är det ju vara vad hmmm typ 12 dagar kvar.....Så hoppas verkligen det blir bättre när de kan komma o gå lite som de vill.   


Kär

I veckan dök det upp 2 olika post avier till Sonja den ena visste jag om då mamma förvarnat om att hon skickat upp ett paket. I det paketet så gömde sig en massa söta kläder gulle mamma så snäll hon är! Vi tackar massor o Sonjas vägar! Någon dag efter så dyker det ju upp en ny avi och jag tittade först bara snabbt då jag shoppat lite på tradera så trodde det var ett paket som kom men sen såg jag ju att det var till gull ungen. Så med nyfikna steg gick vi för att hämta ut hennes paket och i det så gömde det sig den här underbara varelsen :






Det är en giraff från Lamaze. Den är verkligen så fin och Sonja har redan upptäckt att den har strechiga ben och bjäller i benen, bitringarna runt halsen kommer det nog dröja lite innan hon hittar tror jag. Denna fina present kom från hennes gudfar med familj =) Så igen tack snälla Peter och Stina + barn ! Jag har innan haft en barnvagnsmobil som hänger på en rad över vagen men nu har jag 2 som hänger själv blev MYCKET bättre Sonja når dem mera och jag kan lätt föra undan dem om de skulle va i vägen (giraffen är ju ganska stor) sen har jag en liten katt med som hon gillar att pilla/tugga på. 
Livar helt klart upp barnvagnen + att man blir så glad av alla färgerna på den! 

Dagen har varit riktigt lugn J tog sovmorgon medans Sonja, Lakrits och jag gosade tillsammans, sen har vi fixat lite här hemma allt utom 2 saker är nerskruvade/ned tagna från väggarna (alla tavlor, krokar osv), har inte hunnit packa nått än tänkte göra det när jag bakat klart blir en äppelpaj här strax. Men vi har fått oss en promenad ihop i det vackra vädret (mys) och röstat har vi med gjort (som något annat ens hade varit ett alternativ? Rösta bara ska man göra sen är det upp till var o en vad man väljer bara man väljer), handlat har vi med gjort så det är skönt. Jag har börjat göra veckomenyer för 2 veckor i taget och det var ett klokt beslut för vi sparar på det och kan planera maten mera så att det blir lite mer varierat när man kan planera upp och inte stå var dag och undra vad vi ska äta. Ett annat plus är att J helt självmant kollar på matsedeln och ställer sig o lagar mat nu har han inte gjort innan eller jo men inte så ofta nu är det i alla fall 2-3 gånger i veckan så det är jag glad över =) och stolt att han vågar. Så det här kommer jag fortsetta med i alla fall tar ju inte lång stund och så slipper man komma hem efter en arbetsdag eller en tuff dag hemma med barn och stå där utan 0 fantasi.

Men nu väntar äppelpajs bakningen på mig så jag kan packa lite sen, ha en skön söndag alla!

Fotograf

Vi fick en liten rolig nyhet i veckan med som jag måste berätta om.
När svärmor hade varit nere på stan (söderhamn) hade hon gått förbi stilfoto (den fotograf som tog våra bröllopsbilder) och då fått se en STOR tavla med våra bröllopsbilder på det var en stor bild i mitten och sen 4 lite mindre på var sida om den. Hon sa innan att hon ev skulle använda bilderna till fönstret men trodde det var efter att vi beställt förstoringar, något vi läääänge tänkt göra men sen kom ju Sonja (graviditeten) och det glömdes lite bort. Vi hade tänkt göra det när vi var uppe i sommras men tiden var inte på vår sida och nu hann hon före oss. Tavlan är enligt svärmor jätte fin med en vacker vit ram runt (skulle ju passa perfekt i vårt sovrum) hon hade även gått in för att höra sig för om priset och eftersom den står i skylten så är det 50% på priset med så det är ju toppen den skulle stå ute hela hösten men det gör ju inget alls bara kul ju!! Det var bilder på både J och mig ihop och var för sig vilket passar mig perfekt då jag gärna har velat ha flera av bilderna av oss förstorade o det kostar ju en hel del nu blir det ju en perfekt blandning. Gäller bara att vi är överens med henne om valet av bilder, men annars kanske man kan byta ut någon av bilderna utan att priset hoppar upp allt för högt i alla fall. 
Så blir ju klart en tur uppåt landet för att se tavlan och prata med henne om hur vi ska göra. För det här är ju en perfekt lösning när man får flera av alla underbara bilder men det hänger ju på hur stor den största bilen är med vill ju i alla fall ha en rejäl förstoring på oss med. 

Några favoriter:

                                         

                                                                                                                     




                                        (vår favorit av alla bilder)

                  


Men det där var bara några av de bilder jag gillar var små saker bara som skilde dem åt så bara den bilden på oss vid stenen är med är jag nöjd =)

Sen bara måste jag visa vad hjärtat har lärt sig nu, hon har börjat att hålla i små lätta saker och är så duktig(stolta föräldrar här hemma) Så snutte filtar (diinglisar) och även en bitring kan hon hålla i nu vår duktiga tjej!
 Snuttefilt diinglisar, wilda



 hon håller stadigt och bra tag nu och hon är verkligen stark vill gärna vara med och stå upp när vi håller henne och sitter själv i soffhörnen (detta är hon tydligen rätt tidig med samma med att hon är så super stark i nacke o ben men kan bara gå på andras ord när jag inte kan jämföra med nått....)


 Vårt kaosrum, nej förlåt vardagsrum.....L har hittat en ny favorit plats flyttlådan ovan för vår nuvarande säng (bäddsoffa) innan vi får vår hästens säng till huset sen. Behöver jag säga att min rygg längtar massor efter den nya sängen?

long time no see

Nu är det några dagar sen (läs en vecka) sen jag skrev sist här men jag har verkligen inte haft tid!
Sonja har kommit in i en period när hon är glad som en sol när hon vaknar på morgonen och hon kan klara av att sysselsätta sig lite själv med någon leksak och sen håller det oftast i sig fram till runt 13-14 då händer det nått med älsklingen och hon vill bara vara uppe och med mig (är ju jag som är hemma då....Jonas hjälper ju till sen när han kommer) sen håller hon på så där i omgångar så det blir svårt att göra nått nyttigt direkt, skulle ju behöva packa och även om jag har henne i bärsjalen så är det svårt för vill inte böja mig framåt med henne där.
Har en bärsele man kan ha på ryggen med men den känns hon på tok för liten för, vill allt ha koll på mitt hjärta jag!

Tänk vi flyttar ju om 14 dagar!!! (hjälp!)
Vi har varit nere och tittat på vårt hus igen tagit mått för gardiner, grindar till trappan osv.
De som har huset nu kommer verkligen va snälla och lämnar kvar en massa bra saker som de inte hade behövt tex 2 stora (!) garderober, 3 speglar (helfigur) som sitter i Sonjas rum, en hylla i vardagsrummet (hade blivit så fula hål om de tog ner den men den passar perfekt där (fast vi ska tapetsera om det rummet men den åker upp på samma ställe igen) sen var det lite andra saker med men nu står det still i huvudet. Men det är lustigt hur minnet spelar en spratt ibland trodde Sonjas rum var MYCKET större än det var men det gör inget bara bra för känns mer lagom nu =) och sen hade jag fått för mig att det var hel vita tapeter i vårt sovrum men de vita med en massa rosknoppar på (mycket finare). I trädgården finns det både ett plommonträd, ett päronträd och ett äppelträd som det växer 3 olika sorters äppel på (trodde jag inte var möjligt med det var det vist). Det som var så otroligt härligt var att vi åkte från huset med samma härliga kännsla som alla andra gånger vi varit där det går inte förklara på nått annat sätt än att det känns så rätt och som att komma hem. Så nu återstår 2 låååånga veckors väntan på att få nycklen 1 okt!

Sonja växer så det knakar här hon vägde ju strax över 5 kg för en månad sen så ska bli kul att se i veckan när hon ska på sin 4 mån kontroll hur mycket hon växt. Jösses tänk att hon blir 4 mån på måndag så otroligt fort det går från litet hjälplöst knyte till att börja bli mer som en egen liten person med en tydlig personlighet och vilja och alla nya saker hon kan nu! Hon har fått smaka på lite andra saker nu och hon äter verkligen ALLA hon fått UTOM broccoli ! Eller jo på burk äter hon men inte min annars tycker hon lite mer om det jag gör. Hon har nu fått: potatis, palsternacka, morot, banan, gröt (vanlig och med banan i), jordgubbar, äppel, persiska och mango i olika kombinationer och allt har varit mums mums. Sen äter hon ju ersättning klart med hon får gröt till frukost (inte när hon vaknar 7 utan målet där efter om vi inte ska bort) och sen får hon pure 1-2 gånger på eftermiddagen och kvällen. Det verkar fungera bra men håller det så här om vi inte ser att hon behöver mer man till hon är 6 mån.

Ska bli så kul i huset när hon ska få sitt eget rum och faktiskt börja sova där med! Sen får vi se hur det går för det är ju en våning upp från oss (har ju babylarm) annars tar vi ner spjälsängen till oss för vaggan börjar hon bli för stor för nu. Den får nästan slagsida fast hon ligger i mitten så det är hög tid att byta säng. Hon har ju legat i den innan och trivs bra i spjälsängen men vi har ju haft vaggan framme så bara varit en vana. Men nu kommer det nya tider, nya härliga tider!!




Älskade barn va du kan!

I morse när Sonja bestämde att det var dags att byta säng till mammas så la jag henne på mage en liten stund för att hon skulle få träna på det ,vi har varit lite dåliga på det mest pga av att jag inte vill ha henne på golvet pga av katterna och de hår som de fäller (trots att jag damsuger 2-3 gånger i veckan) så ni kan ju gissa om jag blev förvånad när hon snabbt och lätt snurrade runt från att ligga på mage till att ligga på rygg rätt som det var!

Jag tänkte mest att det var en lycklig slump pga av att vi var i sängen eller likande så tänkte mest testa senare för att se om hon gjorde om det igen. Bilen skulle ju in på verkstad idag så vi gav oss iväg till Nyköping där Britt hämtade oss (mig och Sonja) sen var vi där till bilen var klar, en trevlig lugn dag. När vi var hos Britt la jag ner Sonja på en filt på golvet och med en gång var hon där igen och skulle snurra från mage till rygg men denna gång gick det inte men det var på vippen en halv cm till hade det gått hon hade benet lite fel för att komma runt det var helt otroligt att se henne!!!! Älskade underbara barn va du kan! Mamma älskar dig och är så stolt! Det märks på henne att hon har bra magmuskler för sitter hon i vårt knä vill hon sitta upp och drar sig upp själv med hjälp av att hålla i ett av våra fingrar om hon ligger ner i knäet. 

Det finns inte ord för den kärlek jag känner för min familj att se alla framsteg Sonja gör det är det mest underbara på denna jord! Hon är mitt hjärtas solsken så är det bara, att se hela ungen lysa upp av glädje när hon ser mamma och pappa det är helt fantastiskt I veckan var jag på ett möte och alla där var helt fachinerade av henne och att hon redan är så otroligt social och glad liten tjej, och framför allt trygg. Men det tror jag har mycket att göra med hur Jonas och jag är som personer med. Det är härligt med en liten unge som är så go och glad i alla fall. 

Mammas hjärtegull! 

Trots att namnet virvlade iväg

Den unga kvinnan skyndade fram. Hennes lätta börda tyngde henne så.
- Var inte rädd min blomma, viskade hon darrande till dottern.
Den lilla behövde inte orden, och själv fann hon ingen tröst i dem.
Den lillas bröst hävdes upp och ner av livets luft.
Hon sov och snusade tryggt.

En hastig blick. Ingen såg.
Hon tryckte flickan intill sig.
- Må gudarna bevara dig min ängel.
Hastigt lade hon ifrån sig sitt barn.
Intill den lilla trygga lade hon en handskriven lapp.
- Så de vet vad du heter, förklarade hon lite generat.
Så var hon borta.
Ett ögonblick- en outhärdlig evighet.

Den lilla vaknade i en annan famn.
Hon blev snabbt upphittad, så vist hade hon tur.
Men ingen höll henne som hennes mamma gjort.
Inga salta tårar vätte hennes hår, och ingen sjöng den sång som mamma sjungit.
Ensamheten och sorg grävde ett svart och kallt djup innanför hennes hud.
Ingen visste vem hon var. Hon fick ett nytt och vanligt namn.
Det vackra namnet som mamma skrivit ner, hade virvlat iväg med en nonchalant vindpust.

En ny mamma tog flickan till sitt hjärta.
Hon gav den lilla allt en mamma kan ge.
Den nya mamman kallade sin flicka för blomma och ängel.
Fast på ett annorlunda språk och med ett leende istället för tårar.
Barnet kände att den nya mamman var varm.
Hennes sång hade en annorlunda klang, men den var mycket vacker.
Kanhända älskade hon detta barn mer än den första mamman förmått.

För en barndom sedan var hon ett av alla dessa övergivna barn.
Ingen människas kärlek kan torka ut det djup som svämmas över av ensamhetsens tårar.
Ingen kan ta bort de ärr av övergivenhet som skurits in i ett barnahjärta.
Flickan som nu är vuxen vet allt detta.
Ändå känner hon ingen sorg.
För hon vet att en ny mamma kan älska lika mycket som den första.
Hon vet också att den kärleken kan bygga broar över mörka djup.
Broar som kan bara en namnlös liten flicka, dit hon behöver komma för att växa trygg.

(Dikt från Att adoptera 1998 av Ulrika Berggren)

Jag grät så tårarna sprutade första gången jag läste dikten och jag har haft tårarana rullande över kinderna hela tiden jag skriver nu. Tänker på den här dikten lite nu och då och höll på att packa bokhyllorna nu i kväll och hittade jag den igen. Allt blir så mycket starkare när Sonja är här, jag har så otroligt svårt att förstå min "mammas" beslut om att lämna bort oss på sätt och vis eftersom tanke att jag skulle göra samma sak gör ont i hela kroppen. Hur kände hon när vi sparkade? När magen växte? När värkarna kom? Det ska ju vara glädje men det kan det ju knappast varit för henne eftersom hon redan innan vi föddes bestämt sig för att adoptera bort oss. Något jag är henne evigt tacksam för lika så att vi faktiskt har våra namn hon gav oss, det namnet är ju det enda jag har från den tiden som inte har med gener att göra. Jag trodde inte att jag skulle bli så här påverkad av att få barn och relatera till min egen graviditet som jag blev nu (trodde det skulle komma mer under tiden hon var i magen). Urs nej nu ser jag nästan inte vad jag skriver och framför allt så far tankarna och känslorna åt alla möjliga håll bäst att sluta innan det här blir en massa svammel......

Mähh!!

Jonas är ju bra rolig han! Igår bad han mig skriva ut en biljett åt honom som han skickade via mail, vist det var ju lugnt att göra det MEN det vara bara det att när jag såg vad det var blev jag mindre glad. För det var en konsert biljett till Sabaton något som han önskat sig i födelsedagspresent (och som han ska få när den kommer på posten....) Så jag fick ju ett litet utbrott där jag undrade varför han köper det han önskat sig då visade det sig att han köpt biljett till Stockholm konserten och av mig hade han önskat sig biljett till Norrköping *morr* Men han erkände att han redan hade sett att han skulle få biljetten på kontoutdraget typiskt! Det är därför jag bara kollar summan på kontot och aldrig vad/var vi handlat innan jul/födelsedag är ju sååååå trist att veta innan. Men men han får ju det han helst vill det är ju huvudsaken antar jag......

Sen var D här i går kväll och hämtade vår säng som han skulle få (mot att han hjälper oss med flytten och att lägga nytt tak sen när det blir dags nästa år). Så i natt har vi sovit i vardagsrummet i en av bäddsofforna och jag klarar inte av sådana förändringar så är det bara så jag har sovit kast i natt och vaknat flera gånger Sonja med men hon har i alla fall varit nöjd med att få nappen och somnat om direkt Så jag var så lagom seg i morse när jag skulle gå upp. Hade bestämt med F och J att ses med våra barn på stan så trevligt att umgås med den (som vanligt) men det är ett under att vi inte har blivit tillsagda att gå från "vårt" fik någon gång för idag satt vi mellan 11-14.30 och pratade om allt mellan himmel och jord. Efter det så gav jag mig ut på stan på jakt efter vinterkläder åt Sonja och det var nästan ett omöjligt uppdrag!! Åhlens, HM, och kappahl hade inte nått allt (!) eller ju åhlens hade vantar och mössa men det vara bara Lindex som hade overall för det var det jag ville ha känns bäst till en så här liten. Men de hade vara 62 och sen 74 och hon har ju 62 så den skulle ju snabbt bli för liten i vinter. Hittade bara en overall dock som uppfyllde alla mina krav men inte rätt storlek men jag hade sån tur att de hade den på lagret *pust* Så nu måste jag bara hitta en fleeceoverall med så jag har en lite tunnare med att ha nu innan det blir riktigt kallt vill vara förberedd man vet ju aldrig när kylan slår till. Det är skönt i alla fall nu har hon en overall som borde passa 3-4 mån till i alla fall (hon är ju bara 3 mån och 68 är ju för 4-6 mån) men Sonja har 68 på vissa bodys redan (lite stora men de fungerar).

Här är overallen, exakt samma men den här har lösa "skor" det har inte den jag köpte allt är i ett stycke. Den är ju rätt stor på henne nu men innan vintern slår till ordentligt så har hon säkert vuxit i den bättre och så håller den ju en längre tid med.


 


Är det ok att börja få panik nu?

Jag har insett en sak ursa tiden börjar verkligen dra ihop sig nu till flytten bara 26 dagar kvar nu!!
Så idag har jag och Jonas i omgångar släpat upp alla flyttkartonger från förrådet Jag har tidigare rensat ut och slängt en hel svart sopsäck med kläder och nu har jag rensat bort en till sopsäck med lakan, handdukar osv så det känns bra att bli av med en massa som inte används utan bara tar en massa plats, så nu har jag/vi "bara" köket, alla böcker, alla pärmar och spel, lite mer i hallen och förrådet kvar att rensa ut på sånt som inte ska vara kvar. Sen har jag packat en hel del (det mesta av linneskåpet), mycket från badrummet så känner att jag fått lite koll i alla fall. Så i morgon har jag två saker att göra och det är att packa en hel del av det som inte kommer att användas mera innan vi flyttar som tex böcker och sen ska jag nog packa ner lite kläder i resväskor, packa ner alla fin glas, cd mm sen får vi se hur långt jag kommer men det ska nog blir bra har ju många olika vinklar jag kan angripa det här på! Sakta men säkert ska vi få ordning på det här ska ni se =)

Sen har jag hittat ett gott kakrecept som jag bara måste pröva så det är plan nr 2 vet kanske inte så smart att baka när man ska flytta snart men det struntar jag i nu vill ju och nu när jag lyckats bli av med mina 6 kg som jag skulle banta bort så känner jag att jag kan unna mig det nu när jag äntligen är nere på 52 kg igen.  

Men jag känner att tiden inte är på min sida just nu, imorgon (måndag) och tisdag har jag inga planer så då kan jag packa som en tok men sen som ni vet så är ju resten av veckan uppbokad av olika saker. Allt är ju visserligen trevliga saker (tom bil servicen då men den innebär ju att jag får en dag med Britt o det är ju alltid trevligt det). De två veckorna som följer är inte inbokade ännu men de kommer ju säkert dyka upp nått om man säger så vet ju inte hur ofta föräldra gruppen kommer vara tex men det är värt att det blir lite flängande för den saken och det är ju som sagt så liten tid kvar nu bara lite mer än 3 veckor!

Sen så kommer D och hämtar sängen i kväll (den nya kommer bli levererad till vårt nya hus) så det blir att sova i bäddsofforna för oss (tur vi har 2 om det blir trångt) sen har jag sålt köksbordet på tradera så det betyder att vi slipper en hel massa besvär med att flytta säng och matbord me like!

Det känns som att jag är upprepningarnas drottning i bloggen, men har ibland dålig koll på vad jag har skrivit eller inte...hoppas ni har överseende med mig!

Storkok

Jag har enda sen Sonja började äta lite mer fast föda funderat över det här med att laga egen barnmat, jag menar hur svårt kan det vara?

Så igår tog jag mod till mig och köpte hem lite för att koka egen barnmat, det blev flera olika varianter ungefär lika de som finns att köpa i affären. Detta var det som fick följa med hem för att bli barnmat:
potatis 
palsternacka
broccoli   
morot
avokado
Sötpotatis (finns inte som färdigbarnmat på bruk men passar utmärkt i en barnmun)
ärtor och majs (har jag inte gjort än men har hemma att göra i det kan man ju ha potatis med om man vill men potatis kan man blanda med flera av sakerna tex palsternacka och
broccoli )
blomkål
äpplen till "mellis"
(tomat kan man med göra på med då jag var allergisk mot det som liten så är rekommendation att man väntar med det)

Det är verkligen enkelt att laga barnmaten själv och dessutom mycket billigare! En burk kostar runt 10 kr och sen när hon blir större och ska ha mat fler gånger per dag blir det lätt ganska mycket per vecka.

Jag delade alla grönsker i små delar och kokade dem mjuka sen var det bara att krydda (allt utom salt går ju bra) och ca 2 msk olja sen mixade jag det med stavmixern slätt hade i lite av vattnet som det kokat i för rätt konsistens bara. Äpplena gjorde jag lite annorlunda med, skalade och delade smått sen kokade jag dem i lite lite vatten (hade de varit mer fuktiga hade det inte behövts nått vatten alls) så fick det koka någon minut tills de var mjuka (ha bara koll så de inte bränner fast) sen hade jag i lite lite kanel och mixade slätt.

Sen hade jag köpt små passande burkar på Maxi som rymmer 1,7 dl (eller lite mer än 200 g) som jag fyllde till hälften lagom för en så här liten dam som vi har. Så det blir perfekt att göra en vecka i taget så här köpte 8 burkar men ska nog köpa på mig 8 till nästa vecka när vi handlar så jag kan göra ordentliga satser när vi handlar. Men kommer nog när hon blir runt 6 månader försöka laga mat som är barnvänlig så att hon kan äta samma som vi att vi bara behöver mixa till maten lite.

Så nu prövar vi lite nya smaker här hemma, äpplen var ju en ny smak som hon fick första gången igår och det gick bra efter att hon spottat ut de första 2 tuggorna så insåg hon att det ju var rätt gott. Sötpotatisen var dagens nya smak och det var kanon det från start hon åt allt i ett rasande tempo!

Så ska köpa hem lite anndra frukter att laga pure på nästa gång som päron sen får vi se vad mer för kul vi hittar bland frukten.

Mitt nästa projekt är att koka egen barngröt, upptäckte nämligen att det är palmolja i de grötpulver man köper i affären och jag vill i alla fall inte bidra till skövlingen av regnskogen där den oljan kommer från! Så nu letar jag efter ett bra barn gröts recept! Plus att den gröten som finns är så fruktansvärt söt vill ju inte introducera allt för mycket sött än det kommer hon få så mycket av i alla fall.

Hittade det här som jag nog ska pröva det låter ju inte så svårt: 

 Jag brukar göra mindre portioner varje gång. Jag gör på 2 msk havregryn och 6 msk vatten och kör 2 minuter i mikron. I början använde jag havregryn jag kört i mixern så gröten blev slätare då blandade jag 1 del gryn och 4 delar vatten och körde 1 min och rörde sedan och körde ev en minut till.

Jag brukar blanda ner lite smör i gröten för att de ska få i sig lite extra fett och nu för tiden får han lite fruktpure hemmagjord) i gröten så att den ska smaka lite mer
 (Källa:
http://www.alltforforaldrar.se/forumarchive/forums/viewArticle/39/6676426/6678974 )

hmm nu blev jag lite osäker som man alltid blir då man surfar runt hittade ett dietist svar om att gröten som små barn får är berikad med extra järn och vitaminer som en hemmagjorda inte kan täcka behovet av och att de är riktigt viktiga för bebisens utveckling. Så jag ska nog höra mig för lite mer med BVC innan jag gör något mera av tanken på gröt....Sonja gillar ju gröten så inget problem där, bara mamma som är skeptisk.

Hittade en bra sida jag tipsar lite fort om i fall någon är intresserad av att göra egen barnmat:
http://home.swipnet.se/wester-zakrisson/barnmat/index.htm 

Men nu ska jag vila mitt trötta huvud mot huvudkudden tror jag, för jag hör hur sängen ropar efter mig (hemsk jag är klockan är bara 21 en lördag men så är livet som småbarns förälder, har dessutom varit på väg att lägga mig den senaste timmen......)



Rött nää orange.....

Sonja äter ju en hel del nu en normal dag så ser hennes mat ut ungefär så här:
När hon vaknar och visar tecken på hunger (ibland räcker det med att bara stoppa in nappen eller så vill hon komma till oss det hör man på skriket oftast). Men när hon är hungrig och klockan är före 7 så får hon ersättning är klockan efter 7 så blir det gröt nu har vi börjat ge henne sempers banan gröt och den älskar hon (den finns ju utan banan med men det var inte lika gott enligt Sonja).

Efter det så brukar hon mest få ersättning under dagen, eftersom hon är under 6 mån är det ju inte lika viktigt att börja introducera den fasta födan än under dagen. Men idag tänkte jag faktiskt göra ett försök med att göra egen äppel puré åt henne som mellis under dagen så får vi se vad hon tycker om det.

Sen brukar hon få mer matig puré på kvällen tex potatis,morot, broccoli, palsternacka, ris och till det lite ersättning. Hon har den lilla vanan än så länge att hon gärna vill börja med lite ersättning innan hon äter purén så vi gör bara lite runt 100 ml (annars äter hon över 200 ml ersättning om hon bara får det).

Jag ska ge mig på att laga mer barnmat själv med är ju så lätt men tar tag i det mera när vi flyttat och har mer plats i frysen nu försöker vi ju tömma den. Men lagar i alla fall till lite som hon får äta direkt fryser inte in nått bara. 

Igår gav Jonas henne morotspuré och nu när jag skulle byta blöja fick jag först en mindre chock i en sekund eller två. Min första tank var när jag såg blöjan att RÖTT !!! Hon blöder eller är sjuk! Sen var nästa tanke att nej men det är ju orange.....då föll poletten ner och andningen blev normal igen *pust!*

Man blir lite fånig som förälder med allt som rör den lilla men det får man vara, det gäller ju det käraste och mest ömtåliga man har!

Nu väntar jag på att maken ska sluta jobba bara 1½ timme kvar sen blir det veckohandling och fredags mys för hela slanten! I morgon ska vi åka in till öst asiatiska museet och se på terracotta armén från Kina det vore så roligt att få se den det är ju trots allt en riktig kultur skatt! Blir det inte i morgon blir det på söndag ;) 

Närheten till alla museum är något som jag VERKLIGEN kommer att sakna jag älskar verkligen att få gå runt på olika utställningar historiska utställningar är helt klart bäst men även konst och likande är minst lika kul konstnärer som Monet för i alla fall håren på mina armar att stå av beundran! Men det tar ju i och för sig bara 30-45 min extra in till sthlm från oxelösund så går ju fortfarande att åka in lätt som en plätt.   


Nu kan jag koppla av lite

Igår var jag nere på stan med Frida och hennes lilla Malte och Jessica med Leon och strosade runt lite och åt lite lunch, mycket trevligt var det som alltid!

Efter det hade jag ca 30 min att fördriva innan bankmötet så då blev det lite shopping med, hittade inte mycket blev bara en babyspegel åt Sonja som man kan ställe på golvet för vi har upptäckt att hon gillar att se sig själv i speglar (hehe fåfäng redan nu? Men sen är hon ju med det vackraste på denna jord!)

Bank mötet gick riktigt bra, men å andra sidan vet jag inte vad jag var nervös för? Det var ju bara rent praktiska detaljer kring lånet. Vår bankman hade i alla fall räknat på det hela och han var väldigt positiv och ansåg att vi klarar av lånen utan problem även om räntan går upp över 10 % så det är ju tryggt att veta att banken ser så ljust på att ha oss som kunder =)

Efter att ha diskuterat olika alternativ på om det ska va rörligt eller bundet lån och hur mycket som ska vara av    
varje, så bestämde vi oss för att ha 75% bundet då räntan på det idag fortfarande är riktigt låg och resten på rörligt det ger oss en månadskostnad på 6000 med amortering (just nu, räntan kommer ju gå upp) men det är i alla fall tusen kr mindre i månaden än idag och då går ju pengarna till att minska en skuld, de försvinner inte bara iväg till en hyresvärd. Så det känns verkligen skönt att det är klart så långt, nu ska bara pappren komma hem så ska vi skriva på dem sen är det bara för oss att ha pengarna för lagfart och pantbrev på kontot (där är de redan) den 1 okt resten kommer mäklaren och banken sköta själva så det är inte mera för oss att tänka på nu vilket är underbart vad gäller den delen. Så det lägger jag åt sidan nu och fram till den dag vi får våra hemnycklar =) Vårt första riktiga hem ååå va härligt att känna så att slippa fundera på vad man får och inte får göra!!

Från det ena till det andra eller nästan i alla fall.... Så blir det Oxelösund många gånger nästa vecka på onsdag ska bilen in på service i Nyköping (gick fortare än att ta det här) så då kommer jag vara hos B hela dagen hon hämtar mig och Sonja när vi lämnat bilen så det blir perfekt. På torsdag ska jag först till Huddinge sjukhus för att ta lite prover och sen blir det att köra ner till Oxelösund igen för då är det dags för den första föräldra gruppen (wiie som jag har längtat!) det är ju lika bra att börja där för nästa vecka är det ju bara 3 veckor till flyttlasset gör (hjälp när jag jag hinna packa då får börja ta upp flyttlådorna på söndag). Fredag är den stora dagen då vi får se huset igen :D har bestämt träff med de som bor där så vi kan få veta lite mer exakt vad som blir kvar och inte tex med frysbox osv om inte annat ska det bara bli kul att få se VÅRT hus igen! Så det blir många turer ner i vår framtida hemstad i nästa vecka men det ska nog blir så bra så bra. Efter nästa vecka lugnar det sig lite så jag nog ska hinna packa mera. Men jag har ju måndag, tisdag och söndag i alla fall nästa vecka för att packa (lör ska Jonas springa Stockholms halvmara + att svärmor är här då).