Dag 05 – Vad är kärlek?

Kärlek är så otroligt mycket, det är att se på Jonas när han sover, det är när han stryker undan en hårlock (när jag hade långt hår) bakom örat, det är när han ser mig och drar mig närmare och ögonen lyser av ömhet och värme och jag bara vet utan ord att han älskar mig, när han kommer hem och direkt lägger handen på magen och bara ler (Jonas tycker jag är så vacker som gravid det är en härlig känsla). De är de små saker man gör för att man vet att den andra vill ha det så (tex hur sängen ska vara bäddad, eller vad man lägger i maten). Det är att se Sonja le och höra hennes skratt, det är att se henne sitta och leka med sina leksaker och sträcka sig efter någon av katterna när de går förbi. Kärlek är det största av allt och efter att Sonja kom vill jag nog säga att jag älskar och känner så mycket mera.


Dag 04 – Vad bjuder jag på för mat?

Hjälp va svårt! Jag älskar att laga mat och framförallt att baka. Men jag försöker variera vad jag bjuder på när gäster kommer så det inte ska bli samma gamla vanliga igen. Så högst troligt blir det något som jag aldrig gjort innan eller någon gång bara letar ofta recept på nätet som vi prövar. Men kyckling eller fisk är nog det som jag mest troligt bjuder på (beror på vem som kommer har så många med olika smaker), gärna nått som sköter sig själv i ugnen och efter så blir det självklart en god efterrätt. Jag älskar att ha folk över på mat det blir så mycket roligare och sen blir det extra kul att laga nått då. När det gäller efterrätt är jag dock fegare och väljer alltid nått som jag prövat innan och verkligen vet är gott och blir uppskattat. Det blir mycket efterrätter här hemma då jag gärna prövar en massa nytt till J förskräckelse :) han är en sån vane människa hihi

 


Dag 03 – Mina föräldrar

Mina föräldrar heter Allan och Birgitta. De är två underbara personer var och en på sitt sätt och kan göra en lika galen var och en på sitt sätt. De hade försökt få barn under en lång tid innan vi äntligen kom. Min barndom har varit lycklig jag växte upp med föräldrar som älskade mig och jag tänker tillbaka på den som en lycklig tid. Sen var jag och syrran som hund och katt men det är ju inte ovanligt bland syskon. Mina föräldrar är två starka viljor som vet vad de vill.

När mamma blev mamma bestämde hon sig för att engagera sig i politiken något som jag var väldigt stolt över som liten att min mamma gjorde något som var viktigt. Även om jag hatade alla de papper hon skulle läsa de innebar ju att hon inte hann leka med oss lika mycket. Men ett starkt minne jag har är en sommar dag när det första regnet på länge kom och det verkligen vräkte ner och mamma tog med oss ut och sa att vi fick plaska i pölarna bäst vi ville det var bara det att hon själv satte sig i den största pölen och plaskade hon med.

 Vårt hem har alltid varit ett hem fyllt med kärlek även om det under perioder har varit tufft av olika orsaker så har kärleken och de starka band vi har till varandra. Jag hoppas att Jonas och jag kan skapa ett lika kärleksfullt hem åt våra barn men med allt den kärlek vi har till varandra och Sonja så känner jag mig inte så orolig för att det inte ska bli kärleksfullt. Oroar mig mest för hur vi ska orka de närmaste åren som kommer men när barnen blir 2-3 så blir ju skillnaden på dem mindre och även om trotset kanske kommer blir det nog lite lättare att hantera än en trotsig 3 åring och en bebis men det visar sig. Jag har ju ett gott föredöme i hur mamma hanterade mig och syrran vi var ju ändå två i samma fas på en gång…..pust!! 

Finns ett inlägg som heter starka kvinnor (skrevs nu i december) där har ni en liten beskrivning av min mamma.

Dagens lärdom

Eller gårdagens nr 2 om man ska vara korrekt Får snart fixa detta som en egen kategori tror jag.
I alla fall så ska vår dotter inte sova en gång på förmiddagen och en på eftermiddagen som hon fick göra igår (hon brukar bara sova en gång men antog hon behövde det då hon somnade så hon fick sova) men det resulterade i en natt som ingen annan! Det har seriöst ALDRIG varit så svårt att få henne att sova ok nu har vi haft ett barn som vi bara lägger ner pussar och säger godnatt så har det varit klart sen. Men igår så skrek hon trots att hon hade torr blöja, mätt och belåten men pigg som en mört!

Så för att få henne att sova tog vi till det enda som fungerar när hon är sån (får se hur länge det tricket fungerar bara.....) det är att hon sover hos oss men ingen ide att få henne lugn innan alla lampor är släckta hon låg och bökade runt i sängen en bra stund och vaknade flera gånger under natten (1, 3, 5, 6 och 7 tyckte hon det var mat dags, sen myste vi till 8). Så var inte den piggaste mamman i morse men det gick över förväntan och hon har verkligen varit go idag.

Var ner en sväng på öppna förskolan direkt efter frukost och lite små fix här hemma så var nere vid 11 tiden men vi var helt själva (eller ja A som jobbar där var ju där klart) så Sonja fick leka en timme är ju lite andra leksaker än hemma så fixade vi lite ärenden på stan sen. Skulle försöka hämta ut Jonas julklapp avin kom med posten men pga av snön så skulle den inte komma förens sent idag så får hämta den i morgon innan vi åker (kul men det viktigaste är ju att han får den på julafton i alla fall). Har beställt en sak till som heller inte kommit än och den beställde jag för 3 veckor sen så det känns ju lite trist men den kommer från ett annat land så är väl därför men trodde nog jag var ute i god tid i alla fall.....

Hemma så somnade Sonja direkt nästan så passade på att snabbt slå in de klappar som faktiskt hade kommit med posten till P och J och sen slänga i mig lite lunch. Sen hade jag sån tur att hon sov fortfarande efter detta så jag hann till och med packa mina och hennes saker inför julen och dessutom prova en del (måste ju se vad som fungerar med magen nu hihi) och packa om och ta bort lite (packar alltid förmycket så även denna gång men vill ha lite alternativ + att vi ju inte vet hur kalt det blir. Allt detta tog runt 1½-2 timmar brukar bara låta Sonja sova 1 timme men det känndes värt en tuff natt till mot att allt blev klart (i alla fall så mycket man kan dagen innan vi ska fara) men tror det eller ej hon ligger och sover i sin säng sen 30 min tillbaka utan att ha gett minsta ljud ifrån sig (hon kommer vakna för välling sen så hoppas hon somnar om då med.....)

Men nu vill jag avsluta med att önksa er en riktigt god Jul, ska försöka blogga i morgon med innan vi far men om inte så har jag skickat en liten hälsning i alla fall =)

Dag 02 – Min första kärlek

Sitter och funderar på det och jag minns inte hur gammal jag kan ha varit men gissar på 5-6 år kanske till och med lite mer men tror jag gissade rätt bra. Min första kärlek (om jag hade någon på dagis så minns inte jag det i alla fall) men den första jag minns är min kusins mans lillebror (får se om ni hängde med där hihi) honom blir jag än idag retad för att jag kröp upp i hans knä och sa att J när jag blir stor ska vi gifta oss. Minns bara att jag tyckte mycket om att vara med honom men tur man blir stor och klok =)


Dag 01 – Presentera mig själv

Jag heter Emma (vilken chock va?) och är 25 år, jag bor i Oxelösund dit vi flyttade i oktober i år (2010). Med vi menar jag min underbara lilla familj som består av min make Jonas vi gifte oss 1 augusti 2009 och vår dotter Sonja som blev 7 månader igår , sen går vi i väntans tider igen och den 1/6-11 eller där omkring så väntar vi att nästa bebis ska göra entré i våra liv. Jag arbetar som förskollärare (är utbildad lärare) och börjar den 10 januari 2011 på ett nytt jobb på en förskola i nyköping. Vad mer då? Jag är adopterad från Israel och kom hit tillsammans med min tvillingsyster Matilda när vi var 11 veckor. Under min uppväxt fram till att jag hade tagit studenten bodde jag I Laholm (halland) sen bar flytten av mot Gävle för studier. Där mötte jag även maken vi bodde grannar (även om vi möttes på nätet). Vi flyttade snabbt ihop studenter som vi var och härligt nykära var det självklart. Den 28/12-07 förlovade vi oss och strax efter det januari 2008 tog vi examen. Båda två hade den otroliga turen att få fasta jobb så vi landade i Södertälje där vi bott och trivts fram till nu då flytten bar mot Oxelösund. Den  1 augusti 2009 gifte vi oss som sagt ett stort bröllop med nästan alla nära och kära runt oss ( var några vänner till mig som tyvärr inte kunde närvara)  månaden efter talade pluset på stickan om att vi skulle bli tre och sen har livet rullat på i en faslig fart!

Jag som person är noggrann, envis långt över vad som är bra för mig många gånger speciellt när det kommer till hälsan. Är en omtänksam och trevlig person bla bla bla ni tycker det är sååå roligt eller hur ? Så tror vi slutar där för dottern och jag har nu slagsmål om vem som ska få skriva på datorn.


Blogg månad

Denna lista i lite olika vertioner finns ute i många bloggar nu så jag hänger väl på jag med då, men det blir ju av förklarliga orsaker lite hopp mellan vissa inlägg pga av jul och nyår. Hoppas någon kan tycka det är en intressant läsning i alla fall!

Dag 01 – Presentera mig själv
Dag 02 – Min första kärlek
Dag 03 – Mina föräldrar
Dag 04 – Vad bjuder jag på för mat? 
Dag 05 – Vad är kärlek?
Dag 06 – Om det här vore min sista dag
Dag 07 – Min bästa vän
Dag 08 – Ett ögonblick som förändrade allt
Dag 09 – Min tro
Dag 10 – Mitt favoritplagg
Dag 11 – Mina syskon
Dag 12 – I min handväska
Dag 13 – Min favoritfödelsedag
Dag 14 – Min dag
Dag 15 – Mina drömmar
Dag 16 – Den här veckan
Dag 17 – Mitt favoritminne
Dag 18 – Ett pinsamt ögonblick
Dag 19 – Detta ångrar jag
Dag 20 – Mina förebilder
Dag 21 – Mina dåliga sidor
Dag 22 – Den här månaden
Dag 23 – Hur  muntrar jag upp mina vänner?
Dag 24 – Det här får mig att gråta
Dag 25 – Det här är jag bra på 
Dag 26 – Mina rädslor
Dag 27 – Min favoritplats
Dag 28 – Det här saknar jag
Dag 29 – Det här ska jag bli när jag blir stor
Dag 30 – Det här hade jag på mig i dag


Dagens lärdom

I morse när Sonja skulle få sitt förmiddags mål så blev det yoghurt som stod på menyn. Satte ner den strax utanför räck håll för henne och vänder mig om för att ta en haklapp åt henne när jag hör en duns. Vänder mig om med andan i halsen och får se en mycket lycklig dotter i sin tripp trapp stol med yoghurt ÖVERALLT !!! Hela ungen, stolen, golvet under henne japp summa summarum så lyckades hon ordentligt!

Så det va bara att städa upp det värsta, tur jag ändå tänkt att vi skulle duscha för det blev ju raka vägen dit efter att hon fått lite i magen så städade jag köket ordentligt efter duschen när vi båda var rena och fina. Så det var starten på vår dag hade tänkt gå ner till öppna förskolan men då det är 17 minus här idag och verkligen galet halt säger det ju på nyheterna så blir vi hemma idag. Så tar vi oss ner i morgon i stället då är det öppet hela dagen med så får vi hoppas att folk vågar sig ut trots att det är nära jul och så kalt.

Nu sover älsklingen så nu ska jag försöka mig på att packa lite tror jag inför julen det är ju trots allt den 21 idag (hjälp!) så inget av det som ska med i klädväg i alla fall kommer ju att användas här hemma innan dess. Gör jag det klart idag så är det inga måsten kvar sen innan resan (då är det ju bara små saker kvar att packa), sen är det lite paket som jag kom på i sista minuten som jag väntar på att få hem......nagelbitare men när jag beställde så lovade de leverans före julafton i alla fall och eftersom vi åker vid 15-16 tiden den 23 så borde ju det gå bra =) Annars löser jag det med nått kul rim så länge om att det kommer.

Lukten av nybakat sprider sig

I helgen har det inte blivit nått bloggat för att familjen fått gå först även om vi bara har haft en lugn hemma helg (för ovanlighetens skull). Lördagen gick till att städa, åka pulka med Sonja för första gången i hennes liv vet inte vad hon tyckte om det riktigt hon satt mest och kollade lite stilla runt sig. Sen lagade vi mat och så tränade J, på kvällen hade vi lite mys efter att S lagt för natten mys det är inte ofta det händer nu mera. Söndagen var ungefär lika händelserik den vi barnsäkra trappan (satte upp grindarna) och fixade S säng så hon inte ramlar ur den även om hon skulle ställa sig upp (vi flyttade ner botten på den ett hack), jag och Sonja gick ut med pulkan igen bort till B och S-E med deras julklapp blev som vanligt där längre än jag tänkt mig :) men det var nog tyvärr sista längre turen med pulkan denna vinter för mig och då bor de inte långt från oss tar ca 10 min max att gå. Men fogarna gjorde så fruktansvärt ont när jag kom hem att det var bara att inse att skiten börjat igen.

Idag så har det snöat MASSOR under natten var glad att jag inte behöver barnvagnen nått för jag hade ALDRIG fått ut den ut förrådet utan att skotta en massa (ni kan ju tänka hur mina fogar skulle må då så nä det får J ta när han kommer hem sen). Det var svårt bara för mig att själv ta mig till sopporna när Sonja sov i all snö för att de inte skottat (hon låg säkert i sin säng). Men i morgon och över morgon tänkte jag att vi ska ner på öppna förskolan så vi får se hur vi gör men jag tror att  min manduca bärsele kommer plockas fram igen. Jag använde den lite i början åt Sonja men sen köpte vi en annan som var bättre åt henne som sädis men nu tror jag dock att denna kan vara bättre. Speciellt när den är ställbar (vilket den andra jag har inte är) så jag eller J kan ha henne utanför jacka och hon kan ha sin overall på sig så båda är varma och det inte blir för varmt/trångt. Vi kommer använda oss av denna och pulkan med i jul då bilen kommer vara så fullt lastad att barnvagen inte får plats.

för att knyta an till rubriken då :) så har dagen här hemma varit lugn vi har gjort som vi brukar göra på måndagar, nämligen gosa i sängen ihop idag valde dessutom lakrits att gosa med oss så Sonja satt och klappade honom 5-10 minuter innan jag tyckte vi skulle gå upp, han la sig till och med på rygg för gos på magen (katter gör bara så om de känner sig helt trygga). Sen har vi lekt hela förmiddagen när hon sov lite så passade jag på att fixa lite här hemma. Nu på kvälls sidan (lättare när hon sover) så håller jag på att baka bröd, har två i ugnen och två på jäsning. Men hade inte tillräckligt med vetemjöl så det ena receptet kan bli en hit eller flopp för det består av långt mer grahamsmjöl än de rekommenderar i receptet men vi chansar var i alla fall tvungen att använda upp den jäst jag hade hemma innan den blev dålig. Hemma bakat bröd är ju aldrig fel det kommer bli mer av den varan det är ett som är säkert det är ju gott och lätt bara man sätter igång så.


En liten bad tjej

Äntligen kan jag blogga igen!!

Igår strejkade blogg.se mindre kul men sånt är livet ibland.

Idag skulle J lämna in sin bil för att kolla spolarvätskan som inte fungerade (han har fått en ny bil då den han körde av vägen med är på skroten). Men eftersom det varit många minus grader innan så hade den ju säkert fryst och idag när det "bara" är 0 så hade den tinat när vi kom fram till verkstaden så hade den tinat hur typiskt var inte det. Så det var helt onödigt att vi åkte in i 2 bilar suck jag är dessutom inte van att köra i snö och då det kommit en hel del under natten och var oplogat var det rätt otäckt att köra och jag fick dessutom en rejäl sladd vid ett ställe när jag skulle akta mig för en bli som körde om så kom jag lite utanför spåren (som var typ mitt i vägen) tack och lov gick det bra men tårarna kom tur att J var där med en varm famn.

Efter det äventyret så gav vi oss mot Hjortenbergsbadet hela familjen. Det var första gången vi var och badade med Sonja. Jag anmälde henne till babysim redan i sep men hon har inte fått plats förens i januari (självklart börjar de den 10 jan så att jag inte kommer kunna gå någon gång alls med henne men J gör det ju).
Det gick långt över förväntan i alla fall trodde nog vi skulle få se den lilla sur läppen någon gång under dagen men inte då. Vår lilla solstråle var hur nöjde som helst när vi duschade och bytte om till badkläder. Inne vid poolen bestämde hon sig för att kräka ner mamma så det var ju bara att gå och tvätta av sig inge.

Vi hade sån tur då vi var där vid 7.30 ungefär (tänkte att det är lugnast på morgon/förmiddagarna) och varmvattens poolen som normalt sett är bokad från 8 (bra att veta nästa gång) men idag var det inget där förens 10. Så vi hade ju gott om tid på oss att bada men när det är första badet i pool för en liten ska man inte bada mer än max 15-20 min, vilket var helt lagom för efter 15 min såg vi att hon började bli lite trött. Men det syntes verkligen hur hon njöt, de första minuterna var hon lite osäker och klamrade sig fast vid mig men ganska så fort så var det helt okej att både ligga på rygg och magen. Hon var så söt när hon låg på magen för då böjde hon på smalbenen så de pekade uppåt hon hade alla möjliga hyss för sig. Det enda hon inte gillade var när hon råkade få munnen under vattnet men att vara i famnen när vi hoppade mm var roligt det =)

I duschen var hon helt lugn när vi duschade ihop hade med vår skötbädd som är mjuk så hon kunde ligga på den under tiden som jag tvättade håret. Så hon låg där nöjd i sin handuk och tittade sig runt lika inne i omklädningsrummet helt lugn och sa inte nått trots att det var en hel skolklass med barn där inne som for runt. Men hon bara låg och tittade med sina stora vackra ögon. Ungarna brydde sig knappt men fröknarna var nog mer upptagna av Sonja än barnen de hade med sig ibland hihi. Hade inte en tanke på skolklasser när vi åkte dit men det gick ju jätte bra det med, och hade det inte gjort det så hade vi överlevt det med.

Resten av dagen blir lugn i alla fall, ska till tandis igen, var där igår för första gången på 3 år. Men inga hål eller nått (har aldrig haft några hål så måste ha riktigt bra tand kvalité sen har jag alltid varit noga med dem med). Men jag hade lite tandsten som de ska ta bort idag bara. Tror dock aldrig jag tidigare varit hos tandis och klarat mig undan så billigt någon gång ! 103 kr betalade jag bara, Sonja däremot hon gillar då rakt INTE tandläkare hon skrek sig igenom hela undersökningen så det var tur att den var snabbt över annars vet jag inte om de hade kunnat hålla kvar mig i stolen så mycket längre till! Sen är det bara handling som står på listan över dagens måsten. Känns rätt skönt faktiskt första lugna helgen på ja jag vet inte hur länge det enda jag vet som kommer ske i helgen det är att vi ska städa i morgon och sen vill ju säkert J träna nått med thats it så en mys pys helg det är vår melodi.

trevlig helg alla!



Klok make jag har


Idag har det inte hänt så mycket mer än att jag organiserade i Sonjas garderob som jag skrev innan med nya storlek på kläderna. Annars ligger ju allt på samma plats som innan vill ha ordning o reda där men det blir väl annat sen när Jonas skapar sitt system. Sonja och jag klädde på oss vid 12.30 efter att jag fått i mig lite lunch och gick ner mot öppna förskolan. Jag var hos läkaren för ca 2 veckor sen tror jag det var och fick ett nytt recept på symbicort och ventolin (astma mediciner), ventolin har jag inte haft hemma sen jag bodde i Gävle så det är ju hmm vad blir det nu? 4 år (tror det nästa i alla fal)l? Jonas har länge sagt åt mig att om läkaren säger att jag ska ta min astmamedicin 2 gånger per dag då ska jag det med. Men jag tycker ju jag mår bra så därför har jag struntat i det och bara tagit den vid behov eller när jag vet i förväg att jag ska anstränga mig (och oftast inte då heller). Men nu kände jag att jag inte har orkat som jag vill och bestämde mig för att börja med medicinen regelbundet för att se hur det blir och idag eftersom vi ju skulle gå ner på stan en promenad med många långa uppförs backar som jag brukar tycka är jobbiga så tog jag även ventolin inte bara symbicorten (ventolin ska jag bara ta vid ansträngning eller vid behov) och jag tror inte det har varit så lätt att gå både ner och hem någon gång innan höll dessutom ett rätt bra tempo Så jag får nog veckert inse att Jonas har en poäng i det han har sagt och att jag borde ha lyssnat långt tidigare. Men envis som en åsna det är jag det på gott och ont!

När jag loggade in på bloggen nu såg jag att det fanns en kommentar till ett tidigare inlägg. Jag är glad att det jag skrev berörde någon och tog det till sig. Helena det vore jätte roligt att få träffa dig och din familj någon gång! Inte så ofta man möter någon adopterad från Israel direkt!

Helena om
Starka kvinnor:
Åh vad jag grät när jag läste detta! Jag som är stolt mamma till en tös på 12 år, med rötter i Israel, känner så starkt med dig och dina mammor!


På tal om kommentarer så är ni ju många som läser men sällan ni skriver nått, var inte blyga! Det blir mycket roligare för mig om det dyker upp en kommentar nu och då!

Trevlig kväll på er nu ska jag ta hand om knölisen här som vägrar sova men hon väntar väl på att pappa ska komma hem om 30 min.......

Stora tjejen

Idag så tog jag ett tag i Sonjas garderob på morgonen och la undan alla kläder (nästan) i storlek 68 och tog fram storlek 74. Det är alltid en speciell kännsla när jag gör det jag undrar alltid om det är sista gången det plagget jag viker ihop använts eller om vi använt nått lite varför vi använt det så lite för tänk om det ju inte blir fler tjejer.

Ska man tro på mamma som brukar vara duktig att se på mag formen vad det blir för kön så är första gissningen tjej igen, men vi får väl se till nyår när magen är lite större om hon håller fast vid det.

Det fanns ett sett med byxa och tröja som jag log lite för mig själv när jag tog fram för jag minns så väl min tanke den gången jag köpte det (innan Sonja var född) jag tänkte lite för mig själv att när hon kan ha det här då är hon stor! Men nu kan hon ju ha det eller vi har ju inte prövat det men det tror jag nog hon kan och jag tycker då inte att man är så stor vid 7 månader så man ser hur bilden av en stor bebis ändras. Hade du satt Sonja som nyfödd brevid henne idag så hade jag ju tyckt att Sonja idag var jätte stor mot den lilla nyfödda krabbaten. Nästa gång vi går upp en storlek till 80 så borde hon ju vara runt 9 månader och stora tjejen och nästan stora syster hon kanske till och med har 80 när hon blir stora syster och då lär jag ju tycka om är stor om inte tidigare när jag har mina små juveler brevid varandra.

Sonja hittar föresten nya ljud varje dag, i morse satt hon i vår säng med tungan utsträckt och brummade för allt hon var värd! Just nu sitter hon och jag på golvet i vardagsrummet och hon leker med sina leksaker och brummar och säger ma-ma hennes 2 favorit ljud just nu och det låter så sött. Även om hon inte kopplar mamma med mig än så blir man varm i hjärtat när hon säger det =) Min älskade duktiga lilla tjorva mamma älskar dig så otroligt mycket tänk att man på en sekund direkt när man ser sitt lilla barn kan fyllas med en sån ömhet, värme och kärlek. Men jag minns första gången jag såg henne efter att hon kom hur tårarna kom att vi skapat nått så perfekt men också hur arg jag var på Jonas för han höll henne så jag inte såg innan han kom på hur han skulle göra. Inte hans fel på nått sätt han var jätte duktig men det var så otroligt frustrerande att ligga fast på operationsbordet och inte kunna hålla och se som jag ville. På uppvaket när vi båda kunde hålla henne se var det bra minns även att jag blev arg på barnmorskan när hon sa att Sonja hade 10 fingrar och tår. Det ville jag ju själv kolla (vet de måste kolla men hon hade inte behövt säg det ) vet att det är larvigt att bli sur över kan jag med tycka så här i efterhand men just då reagerade jag inte normalt med alla hormoner. Nu ska jag äta en snabb lunch och sen ska Sonja och jag gå ner till den öppna förskolan så ha en bra dag alla!

Aj aj aj

Sitter här och tycker lite synd om mig själv. Jag skyndade mig i förmiddags när jag skulle in till röngen (läs varför i inlägget här under) så skulle jag värma vatten att ha med till Sonjas välling om hon blev hungrig (vilket hon självklart inte blev.....) har som en liten termobehållare som man sätter flaskan i så håller den värmen flera timmar. Jag värmer alltid vattnet varmare än det ska vara så det inte gör nått om det svalnar lite vilket det ju alltid gör, men jag fyllde den inte tillräckligt vilket jag såg först när jag satt på delen med nappen så skulle öppna den men råkade på nått sätt (hur vet i tusan) även skruva upp botten när jag gjorde det och vattnet var kokande så jag fick nästan 2 dl varmt vatten över min höger hand. Så det var bara att sätta den under kalt vatten stod så i 5 min i alla fall sen var Sonja så ledsen att jag behövde ta henne. Smörjde på med aloe vera och nu är det ett stort rött ömt märke men det värsta är över i alla fall och inga blåsor så det är ju bra. 

I övrigt gick undersökningen bra, de röntgade foten i tusen olika vinklar kändes det som. Eftersom jag är gravid fick jag ha en blyväst över magen bäst att ta det säkra före det osäkra! Sonja fick följa med en sköterska in i ett annat rum och fick höra efteråt hur alla hade blivit helt bedårade av henne hihi de hade till och med haft en liten gissningstävling om hennes ålder med allt från 4 mån till 1 år som gissningar inte alltid så lätt att se på en liten hur gammal de är inte. 

jag passade på att investera i en drick mugg när jag var på sjukhuset (apoteket har mam som jag tycker är bra) vi har ju mam nu och är nöjda med den flaskan 
(denna har hon nu till vällingen och hade ersättningen i den innan med)


och nu köpte jag den här (hade velat ha med handtag men de på apoteket sa att de muggarna var bäst när barnet kan dricka själv får lita på dem)

det här är just en lära dricka mugg just för övergången mellan amning/mugg eller flaska/mugg så det känndes ju som det vi letade efter och den ska vara utformad så att små händer lätt ska kunna hålla den själva. Sen är den spill fri vilket ju inte heller är så fel så man slipper torka en massa från golvet. Just nu (bara prövat en gång) så är den inte så poppis i alla fall men hon får i sig mer vatten än med den vanliga flaskan i alla fall alltid nått =)

 


Starka kvinnor

När mamma var här för 2 veckor sen så åkte hon och jag som jag tidigare nämnt till Stockholm för en mys dag bara vi två. Det gav oss chansen att diskutera saker vi aldrig tidigare varit inne på. Eftersom jag nu ser på vissa saker i mitt förflutna med andra ögon det går ju nästan inte undvika som adopterad att vissa frågor dyker upp som nybliven förälder. I mitt fall så har dessa tankar kring min första tid i livet (och i magen) påverkat mig så mycket mera än vad jag tror att någon runt mig riktigt förstår eller kan förstå.

Jag har känt (och känner) ett otroligt tomrum det känns som det är pusselbitar som saknas. Bitar som jag aldrig någonsin vill att mina barn ska sakna på något vis! Jag har känt det som att mina första 11 veckor var borta och även om jag viste lite om den tiden var det inte mycket. Det har gjort att jag kände att det första 6 månaderna i synnerhet har det varit otroligt viktigt för mig att Sonja fick knyta an till oss föräldrar alla andra kommer sen och det står jag för inget fel i det, så kommer det bli med nästa bebis med gosa kan alla göra (så klart) men omsorgs biten och mat det är Jonas och jag.

Men när jag och mamma hade pratat lite förra helgen om denna del av mitt/våra liv så inser jag även att det inte alls är ett lika stort tomrum som jag trodde i alla fall. Även om känslan på sätt och vis alltid kommer finnas kvar. Det jag fick veta av mamma var att vår biologiska mamma i stortsett blev räddad av social arbetarna i Israel de besökte henne 4-5 gånger per dag i stort sett bara för att se att hon fortfarande levde, hennes föräldrar såg ju på henne som en skam och hade med stor säkerhet dödat både henne och oss om de hade fått möjlighet.......hon blev behandlad som en slav i stortsett fick göra alla de tyngsta hushållssysslorna och fick bara äta resterna från familjen mat, men hon valde oss och hon valde att kämpa för att ge oss det liv hon aldrig skulle kunna få. Hon var bara nitton år och en så stark människa. Det här var något jag inte viste innan men som jag tänkt mycket på sen dess hur bestämd hon måste ha varit, jag är stolt över att vara hennes dotter både jag och Matilda är ju starka på olika sätt något som kanske kommer från denna kvinnas kamp.

Nu dog ju hon dagen efter att vi föddes pga av komplikationer, men vi blev snabbt sjukhusets gullegrisar (denna tid var den jag upplevt som största tomrumet) och det fanns alltid någon som höll i oss. Eftersom vi är förtidigt födda matade de oss varannan timme och då fick vi värme och kroppskontakt med andra ord skrek vi kom det någon det fanns någon där även om jag inte vet vem/vilka. Efter 4 veckor (ungefär) så kom vi hem till vår fostermamma Silvia, hennes man och 11 åriga dotter, de tog enligt mamma mycket god hand om oss gosade, sjöng sånger och allt som en liten behöver tills mamma och pappa kom. Nu kan jag känna en glädje över att det fanns så många runt oss som faktiskt var glada över att vi kom samtidigt som jag känner en sorg över min bio mammas kamp och öde även om jag känner en stolthet över hennes vilja och styrka. Jag hoppas att vetskapen om detta kan forma mig att orka ibland när livet är tufft. Jag har ända sen jag var liten tänkt på vilken chans och möjlighet vi fått som fick komma hit men nu inser jag det så mycket mera att det hade verkligen kunnat sluta så otroligt mycket annorlunda.

Mamma berättade även mycket om sin egen historia som ung även om jag inte skriver ut den här så känner jag att det på sätt och vis förde oss närmare varandra. Den historian hon berättade gjorde bara att min bild av henne som en stark person blev ännu mer bekräftad på ett sätt jag nog aldrig hade kunnat tro.

Jag har haft turen och gåvan att få två mammor som är starka kvinnor även om jag bara minns den ena så kommer tankarna och vetskapen om den andra alltid forma mig som kvinna, människa och mamma.
De har ju gett mig ett arv båda två på sitt sätt och min kärlek till dem båda vet inga gränser även om det är olika typer av kärlek. Min bio mamma kan jag känna stolthet och tacksamhet mot vilket jag ju självklart gör för mamma med men till henne går ju kärleken mycket djupare.

Vad kan jag säga? Jag är så glad över det liv jag har tackvare min bio mamma , mamma och pappa (även om andra påverkat mitt liv så är de ju dessa tre jag har att tacka allra mest).

Nu blev det ett långt och personligt inlägg idag, men nu ska jag samla ihop mig kolla över skötväskan och ta en tur med Sonja in och åka till röntgen med min fot ,för ortopeden som ska se om de kan fixa min halgus valgux knöl eller om det måste gå några år till (den kommer bli värre om de inte gör nått men de gör inget innan tån når en viss vinkel) men jag hoppas de kommer hjälpa mig då jag har riktigt ont nu vaknar tom på nätterna av att tån gör ont så kan jag ju inte ha det. Men de kommer nog vilka vänta lite de trodde i alla fall min husläkare så vi får väl se......

Jag önskar er en trevlig Lucia!! Kan inte själv fatta att det är Lucia idag det känns så märkligt (när man jobbar i förskola/skola är man van vid att hela december är som ett enda stort julpyssel ohh saknar.......) kan knappt få in i huvudet att det snart är jul men tanke på att det är Sonjas första jul får mig att le stort och känna att det ska bli härligt trots att jul kännslan inte har infunnit sig än men jag hoppas den kommer i alla fall på julafton om inte förr.

tredje advent

De senaste dagarna har bloggandet varit lite si så där med av olika orsaker. I fredags hade J och jag fullt upp
vi åkte in till Nyköping för att klara av de sista inköpen inför julen. Vi var inne runt 11 och det fanns inte en parkering att tala om! Efter några varv runt stan så hittade vi tillsist en tack och lov men det var ju galet mycket folk ute (jobbar inte folk en fredag vid 11?) alla kan ju inte vara föräldralediga eller jobba in fredagen som J gör..... Vi köpte en overall till Sonja med den hon har i storlek 68 finns lite mån att växa i men under januari kommer den vara för liten så lika bra att ha en hemma. Men de var ju slut överalt nå väl tillsist hittade vi en som nästan (men bara nästan) levde upp till alla mina krav (den saknar skor/tofflor längst ner men hon har ju raggsockar och åkpåse så det borde ju räcka annars köper vi skor åt henne). När vi står och kollar på overall så börjar Sonja 8som vanligt) flörta men en främling denna gång en ung tjej som ju börjar flörta tillbaka till Sonjas lycka. Flickan (hon var nog runt 15-16 år) har vad jag tror var hennes mamma med och när mamman (?) ser Sonja hör jag henne säga men vilket vackert barn ! Och vilka underbara ögon oj! hihi det värmde gott speciellt eftersom alla säger att hon ärvt mina ögon ;-) Sen blev det öppna förskolan första gången J var där så nu tror jag han känner sig lite lugnare med att gå dit själv med henne och sen var där 3-4 pappaor till nere så det var ju bra att han fick se det med det är inte bara kvinnor där även om man kan tror det =)

Igår blev det heller inget bloggat då J hade sin bror och en vän här på besök så förmiddagen gick åt till att slå in alla julklappar när Sonja sov och pojkarna roade sig med att spela tv-spel. Sen rullade dagen på efter maten gav sig grabbarna grus av mot stor stan (Stockholm) där de skulle på konsert. Så då njöt jag bara av ensamheten broderade en hel del (måste ju passa på när jag har händerna fria) och såg på tv så det var riktigt skönt att datorn var av. Det blir skönare o skönare att inte ha den på jämt nu, sen hinner man ju inte sitta vid den direkt även om den är på. Men jag fastnade i en film som förvisso var helt ok men nu har jag varit uppe efter 12 två kvällar i rad och det var lääääänge sen det så idag var vi väldigt sega här hemma. J sover fortfarande (eller igen han var uppe en sväng) och Sonja med men hon brukar sova så här dags. Så nu ska jag ta fram snabeldraken en sväng men det är det enda "måstet" idag vilket känns underbart att allt annat är klart bara lite tvätt som ska in det kan man ju leva med, så lika bra jag sätter fart så det blir klart!

Sen ska jag fundera på vad jag ska baka för mys måste ju hitta på nått nu när det är tredje advent (shit känns inte alls som att det ska vara jul snart! )

Jäkla unge :)

Jag satt och filmade Sonja igår när vi satt och lekte på golvet (ska försöka lägga in sen idag eller i morgon) och hon var så duktig men va tror ni händer när jag stänger av kameran? Jag hinner inte mer än trycka på av knappen så säger ungen högt och tydligt MAMMA !!!! Ok jag vet hon testar bara ord hon hör runt sig tex så kan hon säga babba, hej och mjau med. Men det var så otroligt tydligt när hon sa det klart och starkt så jag blev helt paff! Jonas trodde mig inte riktigt utan trodde nog det var lite önske tänkande så i morse när vi ligger i sängen säger hon det igen och då kunde han ju inte längre förneka det för han hörde henne ju lika tydligt som jag hihi min duktiga stora tjej!!

När syrran var här så satt jag och matade Sonja i köket och Matilda satt i vardagsrummet med tven på. Jag sjöng barnsången för Sonja om de olika djuren som sover och när vi kom till katten så sjunger man så här (samma om alla man bara byter djur, sovplats och läte) katten sover katten sover i sin lilla korg. När den vaknar den sitt läte saknar. Hur låter katten (då ska man säga Mjau) och innan jag hinner det så säger Sonja mjau så högt att tom tilda hör inne i vardagsrummet!! Vi blev rätt paffa båda två för det blev så klockrent och på rätt ställe i låten.

Så Jessica kanske får rätt trots allt en blivande nobelpristagare kanske är på väg här hemma

puss mitt hjärta mamma älskar dig så otroligt mycket!!


Utvecklingen hos en bebis

I början när folk sa till mig att njut det går fort, hade jag svårt att ta det till mig man förstår inte (i alla fall inte med första) hur galet fort det faktiskt går!

Tänk bara hjärtat är nu 6 ½ månad tiden går så fort, för fort! Om 1 månad och 1 dag (10 jan) börjar jag och jobba igen vilket är med väldigt blandade känslor. Mest av allt vill jag ju inte lämna henne och igår när jag såg på hur Jonas och Sonja lekte när han kom efter jobbet. Normalt så är hon så trött när han kommer hem att även om de ses så är hon inte pigg direkt. Men igår var hon de och de busade lite han vet ju om vad som sker med utvecklingen eftersom jag berättar mycket (han har ju så långa dagar går upp 5 och kommer hem runt 19-19.30) men igår var första gången han fick se henne sitta helt själv utan stöd, han såg hur hon nu kan ta nappen och stoppa in den själv så det var kul att han fick se det, men samtidigt gjorde de lite ont i hjärtat att tänka på att det snart är omvända roller och jag tänkte på allt jag kanske missar eller missar det ju inte men kan ju dröja lite innan jag får se det. Men så kommer det ju vara framöver nu sen på dagis kommer hon ju lära sig massor av nya saker med och det är ju på sitt sätt "värre" då är det ju en främling nu är det ju hennes pappa som får njuta av sitt barn precis som jag har gjort.

Jag har övertalat Jonas att öppna förskolan är vist bra, framförallt eftersom Sonja älskar att vara där. Så på fredag ska vi gå ner hela familjen så han slipper känns sig helt bortkommen när han är där första gången med henne sen (hade jag tyckte va skönt inte va så nervös) så kan han ju gå som jag gör nu 1-2 gånger per vecka blir nog bra för båda två =)

Sonja fick majskrokar för första gången i förrgår hade beskrivit för J hur mycket hon älskar dem men igår fick han se. Hon slänger sig framåt när hon ser en majskork hon blir helt galen av lycka (man får gömma de man har så hon bara ser en åt gången) och äter glatt upp de hon får när de tar slut blir hon lite sur en stund går ju över som tur är. Nackdelen är att det verkligen blir SUPER kladdigt av smulorna men det är det värt om hon älskar dem så. Har väntat med att ge henne då jag nog trodde hon var för liten men såg på föräldra gruppen sist att många hade till sina barn så då testade vi med lyckat resultat. Perfekta mutan att ta fram när man ska fixa nått som tex tömma diskmaskinen eller likande jobb.

Hon har kommit in i värsta studs perioden nu och det ska hoppas och stutsas jämt om det så är i knäet, på golvet, hoppgungan eller gåstolen. Jag funderar starkt på att köpa en mugg med två handtag nu tror det skulle passa bättre nu när hon har en så god motoriks förmåga att greppa och flyttar lätt saker mellan händerna sen kommer hon ju behöva hjälp att dricka klart i alla fall. Nu när hon sitter så bra försöker vi uppmuntra det genom att lägga de leksaker hon vill ha precis utom räckhåll så hon får träna lite på balansen och även hjälpa henne lite med att börja krypa/hasa. Sen har vi fått en liten pratkvarn till dotter hon pratar massor nu sitt eget lilla språk så sött <3

Tänderna lyser med sin frånvaro än men de borde väl snart titta fram de med vanligast är ju att de kommer mellan 3-6 månader även om de kan dröja ända till 12 månader innan de kommer. Nå ja de kommer när de kommer inget hon lider av ju direkt hon försöker redan nu tugga det hon får i munnen.

 Första smak portionen i barnstolen (innan satt hon i babysittern). så den här bilden är från början av oktober. Var bara tvungen att fota vårt mat monster, nu äter hon så bra att det i stort sett inte blir nått kladd mer än lite vid munnen. Så duktig hon är nu =)


 Snuttan innan vi flyttade från Södertälje 


Sonja hos morfar bus, sist hemma hos dem så lekte morfar så vilt med henne att en lampa for i golvet och gick i tusen bitar, som tur var så var det när han snurrade en stol som lampan välte inte sonja som for in i den. 

Nu ska jag fixa lite lunch för snuttan somnade precis!

 


Huset.... bättre sent än aldrig !

 Nu får ni ha i åtanke att jag "panik" fotade alla kort på typ 5 min när Sonja sov idag. Här är i alla fall huset från utsidan i stan går husen under smeknamnet giraff husen. Clawdia vågar sig ut i snön men det var bara in och ut.

Vi börjar vår tur ute (orkade inte fota baksidan men det kommer lovar där har vi i alla fall äppelträd och plommonträd och bra med lekyta åt barnen).

 vår grind ut på gården till vänster är ett litet vitt förråd där vi har cyklar och även kommer ha gräsklippare mm senare. Längs staketet är det en stor rabatt (ni får se till våren) finns mera men orkar inte förklara visar er till våren som sagt =)

 Vår altan men som ni ser är den ju inte så mysig direkt så här är vårt närmaste projekt (efter att taket är bytt och en fläkt är installerad) då ska vi riva väggen med fönster och installera skjutdörrar i glas på båda sidor och sen lägga något roligare golv så den kommer bli totalt omvandlad med tiden.  Flyttkartongerna och garderoben ska bort men garderoben var för stor och tung att få in så just nu bara står den blir nog ett fall för tippen.......Så vi kan få det lite mysigt i alla fall där i
sommar här ska det grillas i massor !!

 Brevid altanen så finns nästa förråd som är större där har vi en frysbox, arbetsbänk/snickarbänk mm och det är även den väg vi måste gå om vi vill ut i trädgården på baksidan (något som ju blir bättre när vi gjort om altanen då är det ju bara en skjutdörr)


 ytter dörren (kattluckan är underbar men vi hittar inte lagom skruvar där av denna hemska lösning men den sitter ju uppe i alla fall)

 Hallen fotar inte mer än så i den då vi fortfarande saknar både skohylla (den vi hade var för lång och vi har inte kommit till ikea än alla helger har varit/är uppbokade av nått) 

 hallen sett från ytterdörren högen med ytterkläder är mitt stora irritations moment just nu men snart får vi en hatthytta hoppas jag..... längst ner till vänster om garderoberna ligger vårt sovrum, dörren ni ser lite av till höger är lilla toan (bara toa o handfat så fota inte där) det ni inte ser är att direkt på min vänstra sida (som fotot är nu) så ligger vardagsrummet och direkt till höger köket. 

 vardagsrummet som det ser ut sett från hallen. Här kommer vi göra om inom en mycket snar framtid det ska tapetseras och det är orsaken till att inget är uppsatt på väggarna än om ni undrar varför det ser så hemskt tomt o trist ut. 





  köket direkt sett från hallen. Det går inte undvika en massa leksaker på bordet när man har en bebis i huset.



 köket dörren längst ner leder in i tvättstugan/ grov köket. Här är nästa stora projekt vi ska ta oss på alla stommar ska målas, luckorna och lådorna ska bytas ut och bredare lådor. Sen ska alla vitvaror bytas med tiden (spec så vi får en hel kyl och frys inte delad som nu)mm så här är det med planer på G.

 Tvättstugan med vår nya tumlare <3
fotade inte men här inne har vi även Sonjas skötbord då det finns vatten och allt vi behöver.

 tvättstugan (filten som ligger över strykbrädan är för att slippa ta bort massor av katthår varje gång den ska användas). Där korgarna står som är ett lån från svärmor kommer vi att sätta in korgar ungefär som den här:
där vi kommer ha lite kläder och även nästa bebis alla kläder i början för att slippa springa upp och ner för trappan så fort man behöver nått oftast är det pyamas vi glömt ta fram men i alla fall blir det enklare att ha allt på det ställe där man byter på den lille mm.

vårt sovrum och nya säng (hade velat ha en vit men man kan inte få allt kanske målar om den om jag orkar). Det vackra sängöverkastet är en bröllopspresent som mamma stickade till oss älskar det! Vaggan ser ni att vi fixat till med lite böcker de kan man ha till mycket =)

 

Då tar vi trappan upp, den ska för övringt med barnsäkras snarast grindarna har vi de ska "bara" upp....




 badrummet där uppe som är helt ny renoverat så det är frächt och fint går inte in här mer det är ju bara ett badrum. En liten tvättkorg har redan fått flyttat in så lär vi banen dirket vart tvätten ska så får de ta ner korgen när den är full (när de blir större). Uppe på skåpet närmast duschen har clewdia sin favorit plats. 

  vinden, här ska hyllor upp

 Vårt komet rum som vi säger här kommer nästa barn bo. Om det är en kille blir nog tapeterna kvar uppe annars byter vi mot något mer neutralt inte nått super tjejigt i alla fall. Det får de välja själva i så fall när de blir större. (här hade de förra ägarnas son sitt rum)



 Kontoret/gästrum och OM det blir ett tredje barn i framtiden så är det här det får bo. (här hade de förra ägarnas dotter sitt rum)



nere till vänster (röda lådan) synns min symaskin som jag hoppas jag får tid för någon helg snart!

 Jonas favorit plats cd spelaren och alla hans tidiningar väl organiserade

 Sonjas rum
leksaks hörnan. Docksängen som står på golvet har mamma ärvt efter sin gudmor så den är från 1905. Mamma lekte med den som barn och sen hade Matilda den som Sonja har nu (jag hade en kopia av den) så det är jätte kul. Mamma hade ett vilkor med att Sonja fick den och det är att den aldrig får lämna släkten och att den alltid ska gå till äldsta barnet (jag är ju någon min äldre än syrran) så om Sonjas älsta är en pojke ska han ha den (får de en tjej sen kan ju hon "låna" den under barndommen om han inte vill ha den). Fotöljen ska få tyg men det är i tvätten (har en till att ha i nästa barns rum med) perfekt när man ska mata på kvällen natten eller senare vid lek och sagor. 

 lampan/fläkten i taket lämnade de förra ägarna kvar (samma med gaderoberna i vårt sovrum) här hade de förra ägarna först sitt sovrum och sen det vi såg så hade de ett gym här inne. 

  Bokhyllan med alla dop presenterna som hon fick + alla böcker som hon har så här långt. Nallen som det står hennes namn, födelsedatum, vikt längd o tid är jag så glad att jag hittade så det blir en till nästa plutt med <3

Flyttkartongen ser ju lite tirst ut men i den lägger vi all ny tvättad tvätt som hon växt ur när vi lägger in det andra i gaderoben. Så den blir kvar ett litet tag till sen kommer här en ny större matta vet bara inte vad jag vill ha där inne ska ju fungera bra både att leka på och helst inte suga åt sig allt katthår........

Så där nu har ni sett det mesta av vårt hem även om det som sagt kommer bli många förändringar innom en inte allt försnar framtid (i alla fall i vardagsrum och hall) de andra tar vi med tiden vi ska ju bo här läääääänge nu!

Så jag återkommer med tiden vad det lider när vi hittat på nått nytt här om jag fortfarande orkar och hinner blogga då är ju svårt att få tid för det med ett barn så det är öppet hur det blir med bloggen när nr 2 är här.
















by the way

Eftersom Sonja fortfarande leker i sin gåstol kompleterar jag lite fort med en sak jag glömde skriva i förra inlägget. Säkert bara vi och närmaste familjen som bryr oss men nu skriver jag om det i alla fall.

Har ju tidigare att min barnmorska misstänkte att det bor 2 bebisar i magen men det vet i tusan om jag gör det längre.......

Jag känner mig ju inte ens gravid just nu om man bortser från att jag äter mera ( kan man ju göra även som icke gravid....) och har en gravid mage den saken är klar i alla fall det syns att det ska komma smått igen om man vet om det annars kan jag fortfarande lätt dölja det eller så tror man det är en vikt uppgång.

I alla fall så lyssnade jag idag på magen för första gången med angel sound (man ska inte lyssna innan v 12 o går in i v 16 i morgon). nu hördes det inte super bra då jag 1. inte lyssnade så länge 2. hade ett öra och öga på Sonja (inte så koncentrerad med andra ord). Men jag kunde i alla fall bara höra vad jag tror var hjärtljud på ett ställe. 

Jag säger som jag sagt flera gånger nu jag skulle bli chokad om det är två och det skulle nog bli riktigt tufft de första 2 åren men vi är ju två om det i så fall med en bra familj runt oss. Men jag hoppas det bara bor en där inne just nu livet är tufft nog med en bebis att tanken på två på samma gång + sonja inte känns så kul.

Jag som alla andra blivande 2 barns mammor oroar mig ju för hur jag ska orka och hinna med att vara den mamma jag önkar och vill vara. Sen ska man ju ha tid över att vara den fru som J är van vid lika som han ska orka vara den make jag älskar. Jag tror vi har en tuff tid framför oss när den lill* är född men o andra sidan tror jag det blir en lika glädjande som tuff tid allt går ju lite i vågor för att man ska orka, så är det nu i alla fall.

Nåja om att få fler barn och tankar kring det kommer det säkerligen fler inlägg om med tiden. Var vist tuff träning i gåstolen för nu sover trollet lite här hoppas bara hon sover sen då.......känner mig så elak när jag väcker henne men hellre grinig nu och sover i natt än tvärt om! Bara jag kan laga mat sen är jag nöjd ;) 

Yes she did it!

Jonas och jag hade pratat lite om att lägga Sonja i hennes eget rum nu främst för att vi kände att vaggan inte var säker längre. Efter det jag fick höra på föräldra gruppen igår med så känndes det som en god idé är ju inte super smart om hon ställer sig upp i en vagga eller som nu den största risken vi såg (innan gårdagen) som jag sa igår att hon ska trilla ur det är ofta hon ligger med ett eller båda benen utanför kanten på vaggan numera.

Så igår när hon somnat vid 18 tiden gick jag upp och la henne i spjälsängen som står i hennes rum på ovanvåningen (vi sover på bottenvåningen men har ju baby monitor i hennes rum så klart!). Hon sussade sen på till strax innan 21 då det var välling dags sen somnade hon snällt om och sov till 6 då hör jag att hon gnäller lite när hon sov i vaggan så gav jag henne nappen direkt då. Men eftersom hon nu kan ta sin napp själv hyfsat bra annars så bestämde jag mig för att ge henne någon min var hon inte tyst då eller blev mer ledsen så tänkte jag gå dit men hon tystnade efter en liten liten stund sen kom det bara små ljud en stund innan hon nog somnade om till 7.30 då hon tyckte det var dags för morgonens första välling så då fixade jag den sen när hon var nöjd och vi gosat lite i soffan kunde jag få lov att äta lite med. Så det verkar inte alls vara några bekymmer med att ligga i egen säng eller eget rum inte för vår tjej =)

Sen kommer ju säkert bakslag ibland men bara de flesta nätter blir så här så är jag nog i 7 himmeln tror jag =)
Nu gäller det bara att jag slappnar av med har ju vaknat av minsta små ljud hon gjorde i natt men som tur var somnat om  fort igen, men man blir ju trött av att inte bli så utvilad som vanligt.

Idag har vi inte gjort så mycket bara varit i frösäng och hämtat 2 paket som snuttan ska få i julklapp Mega blocks (som lega men STORA bitar) och ett par hängselbyxor och fixat lite smått här hemma. Har ju ÄNTLIGEN fått min hett efterlängtade torktumlare nu :D så skönt att få undan en massa tvätt och sen blir det ju lite mjukare i tumlaren med. Finns ju inget tråkigare än att hänga tvätt......... Sen har jag fixat Jonas julklapp så det är bra nu ska den bara komma med.....och sen ska våra syskons julklappar fixas (bara Davids och Matildas klappar kvar nu.....) sen ska allt slås in med ju när Sonja är på humör dvs sover någon dag måste bara hitta rött snöre först det var inte så lätt som jag trodde här i stan.......

Just nu sitter gryntet i sin gå stol och leker för fullt men hon verkar ha missförstått lite hon tror nog det är en hopp stol (hon har en hoppgunga med) så det ser lite roligt ut, typiskt att kameran ska ligga på laddning just nu då!

Hade tänkt visa er de bilder jag tog så här i lite halv panik när Sonja sov idag men antingen kameran eller datorn har fått fnatt så det gick inte hoppas det problemet är löst med lite mera batteri i kameran om en stund annars får vi se om J kan fixa det när han kommer hem. Annars kanske jag hinner ta lite roligare bilder med o lägga in (det kommer säkert i alla fall).


Blä för att köra barnvagn i snön!

Gick ner på föräldra grupp först idag på morgonen, de brukar vara duktiga på att ploga här i stan relativt tidigt men inte idag naturligtvis så det var INTE roligt att ta sig ner på stan med barnvagnen (flera ganska rejäla uppförs backar) samtidigt som jag tyvärr känner av ryggen och fogarna sen bråkar astman med mig när det är kalt som alla andra år..... men ner kom vi i alla fall.

Föräldra gruppen handlade om säkerhet men tja vet inte om jag lärde mig nått nytt direkt mer än att vi ska ta bort sidan på spjälsängen nu så det är öppen på ena sidan (en liten kant så hon inte kan rulla ur är det) det var/är tydligen inte bra att ha den höga sidan på spjälsängen kvar uppe när barnet börjar bli runt 7-8 månader ( Sonja är ju 6 ½ mån) eftersom de kan skada sig när de håller i spjälsängen när de börjar stå upp själva. Det är oftast första stället de står upp själva och de kan trilla över. Så tror jag kommer tvinga Jonas eller David (svågern) fixa det i helgen så lägger vi en madrass på golvet under om hon rullar ur.

Nu sover ju Sonja i vaggan men planen är att hon ska sova i sin säng nu. Igår hade vi tänkt börja men då hade vi en super gnällig kväll så efter 6 läggnings försök fick hon sova i vår säng då var klockan runt 22 hon blev lugn direkt även om hon somnade först runt 23. Så vi prövar idag igen och ser hur det går tror hon kommer trivas mycket bättre i spjälsängen nu även om vaggan varit underbar att ha så börjar den bli för liten för henne, jämt rädd hon ska trilla ur den.

Annars gav inte den info vi fick så mycket mest självklara saker men vi fick med en test cylinder att testa det vi har hemma så man kan barnsäkra tex alla kattleksaker mm mm och en affisch med alla giftiga ämnen och vad man ska göra om hon ätit nått av dem.

Hon har utvecklats så otroligt mycket den sista månaden! Nu pratar hon en hel massa med allt och alla! Nappen åker in och ut hela tiden och det fixar hon själv så duktigt så =) Sitter själv utan stöd det är inga problem det inte och det är den absolut bästa grejen nu så vi bor på golvet nu mera. Men att ligga på magen och träna på att krypa det uppskattas inte då kommer illvrålet direkt så det kommer väl med tiden. Idag fick hon majskrokar för första gången och de var verkligen MUMS det hon slukade 4 st, men vet inte vad som var kladdigast efter Sonja eller kläderna men det får det vara värt! Igår lagade jag hemmagjord havregryns gröt på vanligt sätt (dvs som om jag hade gjort den till mig själv) och Sonja åt glatt det var tydligt gott det med. Har börjat ge henne mat från 8 mån nu då hon inte verkar bry sig om att det är lite klumpar/bitar då hon ju redan nu försöker tugga lite.

Efter föräldra gruppen vägde våra bvc sköteskor alla barn och Sonja vägde 7385 g och var 67 cm lång (sist var hon 7040 g och  65,5 cm). Så ökningen var ju inte jätte stor men helt ok med tanke på hur/vad hon äter.

En vanlig dag:
7-8 välling
11-12 gröt eller yoghurt
14-15 frukt (mosad banan, päron, äpple eller frukt puré blir det oftast)
17-18 middag
21-22 kvällsvälling (inte varje kväll men oftast).

mellan målen har jag precis börjat introducera lite nu då med majskrokar och sen blir det ju mer och mer frukt yoghurt och mjukt bröd ju äldre hon blir som mellis.

inte ofta det händer

Men ibland kan även jag :)
2 inlägg på 2 timmar det händer inte ofta men ibland hittar även en blind höna rätt ;)

I förra inlägget lovade jag ju er att lägga ut recepten från helgen så här kommer de:

Kyckling med potatis och rotfrukter

dela kycklingfilerna på hälften (jag hade 1 ½ kg kycklingfileer till 6 vuxna och det var precis lagom)

Sen gjorde jag en egen marinad som jag la den i på ca 1-2 matskedar olivolja
- ca 1-2 matskedar honung
- salt
- peppar
- lite soja (mest för att få en finare färg på kycklingen)

Man kan byta ut honungen mot 2-4 klyftor med vitlök, saft från en citron (blir jättegott!) eller chilisås. (denna gång gjorde jag dubbel mängd mot ovan då det var mer kyckling än jag brukar göra).

Sen fixade jag rotfrukterna jag hade valt palsternacka, morötter och kålrot. Men det är en smak fråga vad man har i.

Efter det skalade jag potatisen (delade den på mitten och sen varje halva i 4 delar det blev lagom bitar).

Efter att varje sak (kyckling, rotfrukter och potatis)  var klar la jag dem i plastpåsar så de var klara i god tid innan de skulle in i ugnen.

När det sen skulle in i ugnen satte jag den på 200 grader i 40 min. Då det var första gången jag gjorde detta prövade jag mig fram och nästa gång kommer jag (och mitt tips till dig) är att lägga alla rotfrukter + potatis på en plåt själva först 10 min och sen lägga på kycklingen och låta det stå inne 30-40 min. Jag la på allt på samma gång och hade det inne 40 min vilket blev bra men grönsakerna hade behövt liiiite mera tid bara.

Till detta serverade jag en god sallad och hemmagjord tzatziki (på turkisk yoghurt 5 dl, 3/4 gurka som man river och kramar ur innan man lägger i yoghurten eller ½- 1 slanggurka om man föredrar det, vitlök efter smak, salt och peppar). Mums både jag och gästerna gillade maten.

till efterrätt blev det en knäckig äppenkaka som jag har döpt om till Bambis äppelkaka då båda recepten kommer från bambi.blogg.se men här kommer det receptet och jag lovar det är helt klart värt att pröva göra denna snabb, enkel och så otroligt god!

2 ½ dl vetemjöl
2 ½ dl socker
½ tsk salt
1 tsk bakpulver
1 ägg
100 g smör
6 äpplen

1. Sätt ugnen på 180 grader. Smörj en form.
2. Smält smöret och låt det svalna.
3. Blanda ihop mjöl, socker, salt och bakpulver.
4. Blanda därefter i ett uppvispat ägg och det smälta smöret.
5. Skala och kärna ur äpplena, skär dom i klyftor och lägg i formen.
6. Bred eller smula över smeten ovanpå äppelklyftorna.
7. Grädda i ugnen i 40 minuter. Serveras varm med vaniljsås eller glass!



Sömnigt här idag

Som ni ser har jag gjort om lite på bloggen det har jag länge tänkt göra men tyvärr blev det inte riktigt så bra som jag hade tänkt mig men men det blev lite mer personligt i alla fall :) och är ju nybörjare på allt det här med koder hit o dit.

I helgen har jag inte varit här inne då vi haft mina föräldrar här på besök så kände att de var viktigare =)

De var barnvakt åt Sonja från fre lunch till lördag eftermiddag (sen åkte de hem idag mån), vilket gick bra det var första gången som vi båda var borta från henne samtidigt en längre period (även om det nu var ett dygn bara). Hon hade varit lite mer kinkig men det är ju inte konstigt och sen sov hon hemskt illa och ville ha mat mitt i natten vid 2 tiden något som inte hänt på över 4 månader nu! Så mamma i synnerhet var ju lite trött när vi kom hem men de hade haft det mysigt tillsammans och varit ute en massa.

Första natten vi sov hemma igen var hon med lite i fel rytm och sov hemskt illa vaknade vid 2 o ville ha mat vilket hon ju klart fick men det blev inte mycket sömn för mig då hon skulle ligga tryckt mot mig. Men tack och lov har i natt varit bättre i går somnade hon vid 18.30 och vaknade inte ens för sin kvälls välling vid 21-22 som hon brukar vilja ha utan sov snällt till 6 och då var det bara nappen hon ville ha sen sov vi till 8.30 då Sonja tyckte det var hög tid att gå upp och äta lite frukost. Min duktiga tjeja =) med idag har hon sovit flera timmar på dagen annars har jag tur om det ens blir 1 timme får se hur hon sover i natt....

I söndags var mamma och jag i Stockholm på öst asiatiska och såg på terracotta armén. Jonas och jag har ju sett den i början av hösten men mamma har alltid velat sen den ända sen hon var i Kina 1995 på en FN konferens där.  Jag tyckte ju det var en häftig utställning så jag såg den gärna en gång till sen har mamma och jag inte haft någon dag bara för hon o mig sen tja......i alla fall inte på de 4½ år som Jonas o jag varit ett par.
Det var en härlig dag med djupa samtal och många skratt, älskar dig mamma!

Sen hade vi förutom mamma och pappa gäster i lördags då vi bjudit över Britt och Sven-Erik på mat det blev verkligen lyckat! Ska lägga ut recepten senare bjöd i alla fall på kyckling i hemmagjord marinad på en bädd av potatis och rotfrukter och till det en super god äppelpaj som jag hittat på en annan blogg.

Igår, idag, i morgon......

Kvällen igår blev bra men inte som jag trodde/hoppades dock.

Först hade jag snurrat till det lite trodde adressen vi skulle till var xxxx 20 men det var 26 så tog en liten stund innan jag kom rätt och då hade jag bara typ 3 min på mig att hitta parkering innan vi skulle vara där. Jag verkligen hatar att vara sen...... men naturligtvis hade många av mina framtida kollegor valt bilen så det fanns verkligen INGEN parkering alls om jag inte ville stå olagligt. Men efter ca 5 min snurrande runt och en ovilja att fickparkera så bestämde jag mig för en timmes parkeringen i alla fall men då va den full med blä så i ren panik eller nja så illa var det väl inte men i brist på annat och mycket stressad så ställde jag mig efter lite vånda och ont i magen på en reserverad plats och sprang in.

Hade ju hoppats få träffa mina närmaste kollegor från den avdelning där jag ska arbeta från 10 jan men det var bara en av dem där. Hon verkade jätte trevlig och var jätte glad över att jag kom i alla fall men tyvärr gjorde bordsplaceringen att vi kom långt från varandra vid mitt bord satt bara en från ekbacken som förskolan heter hon var ju visserligen väldigt trevlig så inget fel i det men övriga vid bordet hade inte ens samma rektor som den jag kommer ha. Som sagt hade jag trevligt med dem så inget ont i det men jag kom ju inte för en gratis middag utan för att få lära känna mina nya kollegor i en liten lugnare miljö än när man har alla barn runt sig. Så känns det ju som att min tanke med kvällen inte blev helt som jag hoppats tyvärr men nå ja det var ju trevligt i alla fall så lider inte och har fortfarande en bra kännsla inför att börja där känner mig välkommen och efterlängtad så det är ju roligt =) Och böter slapp jag för att jag ställde mig lite fel tack och lov.

Idag hade jag hoppats hinna med lite små saker här hemma men som livet är med små barn vet man aldrig riktigt om man kommer hinna nått av det man tänkt sig eller mycket mera än man tänkt. Men jag har fått tvättat en maskin i alla fall (även om den inte blivit ur plockad än verkar som det blir av först när pappa kommer hem om Sonja får bestämma....) sen har de efterlängtade advents/jul gardinerna kommit upp har försökt få tid över till det i en vecka nu men det är ju en massa annat som ska göras med i ett hem. Nu är i alla fall allt advents pynt uppe även om det är mycket mindre än jag hade önskat men det går ju som tur var köpa mera (ska bara övertyga maken om att det vist behövs) men tomtar mm väntar jag nog någon vecka till med tror jag annars lär man väl kräkas på dem innan jul. Även om jag tillhör dem som älskar att pynta inför julen så ska det ju inte bli överdrivet.

Mamma och pappa kommer i morgon vid 13 snåret så vi hinner säga hej i alla fall och låta Sonja vänja sig lite vid dem igen det var ju 3 veckor sen de sågs sist. Visserligen inte så länge men för en bebis betyder det att man är en främling igen. De ska nämligen vara barnvakt åt Sonja från 14-15 nått på fredagen tills vi kommer hem på lördag (sen stannar de kvar tills på måndag) för vi ska på julbord med Jonas jobb i vadstena de är så söta att de tom står för hotell. Både jag och Jonas har ju sovit utan Sonja innan men då har någon av oss passat henne så det här är första gången hon har barnvakt över natten och så länge (blir ju max ett dygn inte så farligt). Har bara gjort i ordning en lista med mat tider och vad de ska värma maten på samt hur mycket hon ska ha varje mål sen tror jag nog de reder ut resten själva! Annars finns ju telefon tack och lov :) Ska bli skönt med lite "vuxen tid" tillsammans med Jonas annars har ju bara haft det var för sig o det har inte varit mycket av den varan trots det. 

Nu ska jag ge trollet mat sen väntar vi bara på Jonas så ska vi handla så vi slipper det när vi har mamma o pappa här sen har jag bjudit hit folk på lördag med på mat måste ju ha nått att bjuda på då! Efter det får vi se hur det blir men golven och sofforna ska damsugas (måste när man har djur) och tvätten ska fixas i kväll maten är klar i stort sett. För då slipper vi stressa i morgon då ska vi bara ta oss till återvinningen innan vi får fin främmat.

En envis liten dam idag

Just nu sitter Sonja och jag i soffan då Sonja har bestämt sig för att hoppa över förmiddags vilan idag med *suck* när ska jag hinna få saker gjorda här hemma som man måste ha två händer för? Hade ju tänkt tvätta och plocka ur diskmaskinen nu på förmiddagen men det tyckte inte dottern min.

Hon brukar alltid vara lugn som en filbunke när vi är i duschen jag tror ljudet lugnar henne eller nått men idag blev det en blixt snabb dusch då hon började gall skrika så fort vattnet kom på. Så snabbt fick det gå sen frukost och inget verkar duga ut Sonja nu, inte gåstolen, inte hoppgungan eller gymmet bara att sitta i soffan och leka då måste ju jag vara med så hon inte ramlar ur eller i min famn. Till råga på allt så mår jag illa igen :( Jag hoppas verkligen det släpper tills i kväll för då ska jag på italiensk buffé med mitt nya jobb. Känns lite pirrigt faktiskt att träffa nya kollegorna för första gången så men skönt med att möta dem utan att barnen är med så man får lära känna varandra i lugn o ro, eller börja lära känna varandra i alla fall. Men hoppas jag minns hur de ser ut för det kommer vara 2 förskolor till där utöver den jag ska arbeta på men jag får lita på att chefen visar mig igen annars =) 

Det ringde precis på mobilen och det var min endokin läkare som kollat mina senaste provsvar på sköldkörteln och tydligen så behöver jag inte operera bort den (tack och lov!!!!) det visade sig att hcg det ämnet man har i kroppen som gravid tydligen kan påverka sköldkörteln så den producerar mer/fel hormoner vilket gav mig alla symptomen på att något var fel. Men nu när Hcg nivåerna börjar stabiliseras (de stiger ju så fort i början) så kan de se att det inte verkar vara nått fel på sköldkörteln då den producerar normala mängder hormoner. Men jag äter ju mediciner nu så jag vet inte jag är verkligen SUPER glad över att inte behöva genomgå den där operationen men vågar inte ta ut något innan jag tagit om testerna om en månad igen, den läkaren jag har känner jag stort förtroende för i alla fall även om det nog sjönk lite i och med att han inte tänkte in min graviditet som en möjlig orsak innan han gjorde en stor sak av det hela.....Så nu slutar jag med min medicin igen och så håller vi tummarna att den ALDIG behöver komma fram igen!

Nej nu ska jag göra lite nytta här hemma för nu lyckades jag övertala Sonja att gåstolen var en bra uppfinning trots allt!